Jövő novemberre kész a Szamos-Kraszna-közi árapasztó tározó

2013. augusztus 09.

Több mint 17 milliárd forint európai uniós és hazai forrásból épül meg a a Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő víztározó, amely az eredeti határidőnek megfelelően, 2014 novemberére készül el.

A víztározónál lesz az ország eddigi legnagyobb árvízvédelmi létesítménye, egy úgynevezett vízbeeresztő műtárgy is, amelynek építése során eddig 21 ezer köbméter betont és 2560 tonna betonacélt használtak fel. A Tunyogmatolcs közelében épülő rekordméretű, 118 méter széles és 278 méter hosszú szerkezeten 13, a víz beáramlását segítő pillért alakítanak ki.

Az 51 négyzetkilométer területen elterülő, nyolc szatmári település külterületét érintő, 126 millió köbméter térfogatú víztározó révén jelentősen nő a térség védettsége az árvizekkel szemben. Segítségével a Szamoson 60-80, a Tiszán Vásárosnaménynál 30-40, Tokajnál pedig 15-20 centiméter árvízszint-csökkenést lehet elérni. A tározót a Szamos rendkívüli árvizeinek kezelésére építik meg, de emellett elősegíti a tiszai árvízi védekezést is.

szamos 02

Az épülő Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő víztározó vízbeeresztő műtárgya Tunyogmatolcs határában (MTI)

Az árapasztó beruházója az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a kivitelezési munkálatokat a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes Ke-Víz 21 Zrt., Kötiviép'B Kft. és Közgép Zrt. alkotta konzorcium végzi. Az üzemeltetést és a működtetést pedig a Fetivizig fogja ellátni. A tározót rendkívüli árvízi helyzetekben, egyfajta "vészszelepként" fogják használni vízleeresztésre és a töltések tehermentesítésére. A létesítményt a Szamosból árasztják el vízzel és a Krasznába ürítik le; a műtárgy használatára várhatóan 30-40 évenként, a becslések szerint 2-3 hétig lesz szükség.

A Szamos-Kraszna-közi tározó Kocsord, Tunyogmatolcs, Szamoskér, Szamosszeg, Nagydobos, Ópályi, Győrtelek és Mátészalka külterületét érinti. A kivitelezés során 1,5 millió köbméter földet mozgatnak meg, 21 kilométer új töltés épül, további 17 kilométeres szakaszon pedig megemelik a töltések magasságát. Ezen kívül belvízelvezető csatornák épülnek, illetve elvégzik a munkaterület miatt érintett, Tunyogmatolcsot és Szamosszeget összekötő út korrekcióját is.

A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése-program első ütemének keretében összesen hat árapasztó tározó, a cigándi, a tiszaroffi, a hanyi-tiszasülyi, a szamos-krasznaközi, a nagykunsági és a beregi víztározó épül meg.

Forrás: MTI, Hirado.hu

(A képek forrása MTI, Fotó: Czeglédi Zsolt)

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©