700 milliós beruházást adott át itthon a Lafarge

2014. december 08.

Jelentős környezetvédelmi beruházást adott át a Tüzelőanyagként a Lafarge Cement Magyarország Kft. a Baranya megyei Királyegyházán működő cementgyárában. Cementipari körkép itthonról és a nagyvilágból.

700 milliós beruházást adott át itthon a Lafarge

Tüzelőanyagként használhat fel máshol nem hasznosítható hulladékot a Lafarge Cement Magyarország Kft. a Királyegyházán működő cementgyárában (a képen) egy 700 millió forintos beruházásnak köszönhetően

A december 4-én átadott több mint 900 négyzetméter területű, 11 méter magas tüzelő- és nyersanyagtároló, és a hozzá kapcsolódó zárt futószalag lehetővé teszi, hogy a cég nagy fűtőértékű tisztított és aprított gumival, gumitextillel, műanyaggal, ipari és mezőgazdasági melléktermékekkel váltsa ki a cementmű működéséhez szükséges fosszilis energiahordozók jelentős részét.

A Lafarge arra törekszik, hogy az 1990-es évekhez képest 2020-ra 33 százalékkal csökkentse gyárai szén-dioxid kibocsátását, és a fosszilissal azonos szintre növelje a másodlagos tüzelőanyagok arányát. Az 50-50 százalékos arányt Királyegyházán már jövőre el kívánják érni. A királyegyházi cementművet 2011 szeptemberében adták át. A gyár évente 750 ezer tonna klinker, vagy 1 millió tonna cement előállítására képes.

Eladja magyarországi érdekeltségeit a Holcim

Az adásvételre kényszerűségből kerülhet sor, mivel egy tavaszi fúziót követően a svájci cég Európa több régiójában is erőfölényes helyzetbe került.  A zürichi székhelyi cég fúzióra lépett a francia Lafarge építőipari alapanyaggyártóval, a létrejövő óriás pedig néhány európai piacon erőfölényes helyzetbe került, amit az uniós versenyszabályzat nem tesz lehetővé.

A Napi Gazdaság információi szerint a Magyarországon 16 fiókteleppel működő cég iránt egy nemzetközi multinacionális vállalatcsoport érdeklődik, és ha a leányvállalat eladására Svájcban is rábólintanak, a tranzakció már a jövő év második felében lezárulhat.

A Lafarge Cement Magyarország Kft. királyegyházi cementgyárának egy részlete (Lafarge.hu)

Növelte eladásait a Heidelberg

Három százalékkal növelte az értékesítést a Heidelberg a harmadik negyedévben az előző évi eredményeihez képest. A német cementgyártó ugyanebben az időszaban négy százalékos bevételtnövekedést könyvelhetett el, így pozitív várakozásokkal várja a 2014-es összesített adatokat is. A cég minden fontosabb piacon, az Észak-Amerikában, az Egyesült Királyságban, Kelet-Európában és Ázsiában is jó számokat hozott.

Nőhet az ománi cement ára

Megduplázza Omán az országban működő cementgyártók számára biztosított gáz árát január elsejétől, mely várhatóan növeli az országban lévő beruházások költségeit, és az ománi cement árát is. Az arab ország két legnagyobb gyártója, az Oman Cement és a Raysut Cement közös nyilatkozatban kérte a kormányt a döntésének felülvizsgálatára. A kormányzati szigor hátterében a szakértők a Standard & Poor nemrégi döntését sejtik, melyben stabilról negatívra rontotta Omán hiteminősítési besorolását.

Díjazták a Duna-Dráva Cementet

A Heidelberg Csoporthoz tartozó Duna-Dráva Cement Kft. is a díjazottak között volt KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért szervezet díjkiosztóján. Az egyesület azokat a vállalatokat jutalmazta most is, melyek kiemelkedő megtakarítást eredményező környezetvédelmi beruházásokat, intézkedéseket tettek. A céget a három éven túl megtérülő beruházások kategóriájában tüntették ki. A Duna-Dráva Cement Kft. 2010-2011 óta megvalósuló beruházásainak köszönhetően másodlagos tüzelőanyag hasznosítási kapacitása évente 85.000 tonnára növekedett. Ez évi 9.000 tonna petrolkoksz égetését váltotta ki, ami évi 7647 tonnás széndioxid kibocsátásá-csökkenést jelentett.

Fotó: Lafarge.hu

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©