Dubaji építészeti extravagancia

2014. május 20.

Rendőrsapka-formájú új rendőrmúzeum felépítését tervezik Dubajban, s ha elkészül, az építmény a világ legnagyobb fejfedőjeként kerülhet be a világrekordok közé. Az arab ország más téren is ambíciózus törekvésekkel rendelkezik.

Az extravagáns múzeumépületet a tervek szerint a dubaji rendőrség főhadiszállása mellett húzzák fel úgy, hogy minden irányból jól látható legyen. Négy szintjén helyeznék el a meglévő rendőrségi múzeum anyagát, emellett az új létesítményben kutathatók lennének a nem titkosított dokumentumok is. 

A rendőrség központját már így sok látogató (diákcsoport, delegáció, stb.) keresi fel, s a szokatlan formájú múzeum elkészültével még többet tudnának mutatni az érdeklődőknek. A  terveket és a költségvetést is már jóváhagyták, de egyelőre nem tudni, mikor kezdődhet az építkezés, mert előtte be kell fejezni néhány más, elsőbbséget élvező projektet.

A dubaji rendőrség már most is unikális, például a fényűző gépjárműflottáját tekintve. Az ottani rendőrök olyan luxussportkocsikon furikáznak, mint a 2 millió eurót (közel 620 millió forintot) érő, 430 kilométeres sebességre képes Bugatti Veyron, a Lamborghini Aventador vagy a Ferrari.

Videó Dubajról:

Dubaji extravagancia

Maga a város is híres az építészeti extravaganciájáról. Dubaj ugyanis így akar felkerülni a világtérképre. 2013-ben hirdette meg a  „Tourism Vision for 2020” programot, és egy évvel a  bejelentés után, komoly lépések történtek a látogatószám növelése érdekében. A céljuk a világ leglátogatottabb városává válás, évi 20 millió turista vonzásával.

A program bejelentése óta eltelt egy évben megnyílt az emirátus második nemzetközi repülőtere és elnyerte a 2020-as világkiállítás rendezésének jogát, emellett számos szállodával, látványossággal és rendezvénnyel gazdagodott. Mindezek mellé az EU állampolgárok vízumkötelezettségét megszüntették, és számos, a turisztikai iparra pozitív hatással bíró intézkedést vezettek be.
 
A dubaji turisztikai illetékesek szerint a város már kinőtte magát a „kötelező” látnivalók közé, a folyamatos innovációk pedig a látogatóélményeket fokozzák – nyilatkozta az Arabian Travel Mart-on  Helal Saeed Almarri, a dubai turisztikai és marketing hivatal vezetője.

A város legfontosabb látnivalóit is nemrégen húzták fel, ilyen a Burdzs al-Arab (Arabok tornya): a leghíresebb és egyben az egyik legdrágább hotel, a világ első hétcsillagos szállodája. Az arab vitorlás hajót formázó épület tervezésénél egy olyan építészeti alkotást hoztak létre, amely Dubaj szimbólumává vált.

Itt található jelnleg a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa (Kalifa-torony), ami egy szuper magas felhőkarcoló. 2010. január 4-én adták át a nagyközönségnek, magassága 828 méter. Az épületben szállodák, üzletek, irodák és luxuslakások kaptak helyet. Ismert még a Dzsumeira Pálma (Palm Jumeirah): Egy pálmafát formáló mesterséges sziget, melyen szállodák és luxusvillák kaptak helyet.

Dubaji látkép a tenger felől

Forrás: MTI, Turizmus.com

A kép forrása a Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©