Egyesül a Holcim és a Lafarge

2014. április 09.

Egyesül a világ két legnagyobb cementipari vállalata, a francia Lafarge és a svájci Holcim - erősítették meg április 7-én hétfőn az előző napi piaci értesüléseket.

Azzal, hogy a Holcim megvásárolja francia partnerét, 55 milliárd dollár tőkeértékű, évente 40 milliárd dollár forgalmat bonyolító óriásvállalat jöhet létre. A Holcim piaci tőkeértéke 30 milliárd dollár, a Lafarge értéke 25 milliárd dollár.

Elemzők véleménye szerint a cementipari egyesülés felszámolná az ágazatot terhelő többletkapacitásokat. Az egyesülés emellett évi 1,4 milliárd euró megtakarítást is eredményezne.

Amennyiben az egyesülési tervet a vállalatok sikerrel keresztül tudják vinni az illetékes hatóságokon, az új cég bejegyzett székhelye Svájc lesz, de mindkét országban lesznek irányítási központjai.

lafarge gyár 01

Egy Lafarge-gyár (illusztráció)

A Holcim két legnagyobb részvényese a svájci Thomas Schmidheiny és az orosz Filaret Galchev együttesen 31 százalékos tulajdonrésszel. A Lafarge legnagyobb részvényesei a Groupe Bruxelles Lambert, valamint Nassef Sawiris egyiptomi iparmágnás, együttesen 37 százalékos részesedéssel.

A hatósági jóváhagyások után az egyesülés a tervek szerint 2015 második felében záródhat le.

Forrás: MTI

A kép forrása a Lafarge.hu

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©