Svédország a legkockázatmentesebb

2014. december 11.

A svéd építési piacot ítélte a legkevésbé kockázatosnak a Timetric londoni üzleti elemzőcég. A világon itt a legkisebb a valószínűsége, hogy egy-egy építési projekt bedőljön. A lista pontos képet ad az egyes országok építésőiparáról is.

A skandináv állam végzett a cég 2014 negyedik negyedévét vizsgáló Építőipari Kockázati Index (CRI) - listán . Ezzel olyan hagyományosan jól szereplő piacokat utasított maga mögé, mint Svájc vagy a kelet-ázsiai miniállam, Szingapúr. Danny Richards, a Timetric elemzője  szerint a svéd elsőség annak is köszönhető, hogy az állami és magánberuházások minden ágazatban továbbra is kormányzati támogatást élveznek, ami az építési tevékenység növekedését is jelenti az országban.

A svéd kormány célja, hogy fejlessze az ország közlekedési és gázszállítási infrastruktúráját. Ez, és a lakóépületekaz ránti emelkedő kereslet is növelni fogja a svéd építőipar bővülését - elemezte a gazdasági környezetet a sajtóközleményben megszólaló Richards.

Biztonságosak - svéd tengerparti idill (illusztráció)

Többiek

Meglepően jól teljesített Görögország a CRI-listán, az ország gazdasága végre növekedni kezdett, ez pedig növelte a bizalmat is. Persze óvatosságra intenek az elemzők, ugyanis itt nagyon alacsony bázisról kezdődik az elmozdulás. Az Egyesült Királyság felkapaszkodott a lista 10. helyére, ami jelzi, hogy az angol építőipar is kezd magára találni.

A legtöbb CRI-lista által elemzett országban azonban nem ennyire rózsás a helyzet, általában nőttek a kockázatok. Különösen rossz a helyzet Brazíliában, ahol a magas infláció, lassuló gazdaság mellett a különböző korrupciós botrányok egyáltalán nem növelték a vállalatok bizalmi indexét. A Holcim kartellügyéről a Magyar Építő Fórum hasábjain is beszámoltunk. Bizonytalan például a korábban jól szereplő Hong Kong is helyzete is, ahol a tüntetsék, és a bizonytalan politikai helyzet árnyékolja be az üzleti bizalmat, de még így is a lista hetedik helyét sikerült elérnie.

Ami minket illet, Magyarország a listán a 30. helyet szerezte meg, amivel két helyet javított az előző negyedéves pozíciójához képest.

Timetric

A 2008-ban három cambridge-i kutató által alapított üzleti elemzőcég mára a világ egyik legfontosabb ilyen cégei közé nőtt. 2011 óta a céget Progressive Media Group tulajdonolja. Az építési piac mellett sok más elemzést is készítenek, fontos nemzetközi referenciapont a bankszektort monitorozó bankbetét biztonsági indexük is.

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©