Szolid növekedés az EU-ban

2014. december 22.

A még nem végleges adatok szerint októberben havi alapon 0,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés az Európai Unióban. Magyarország aranyérmes a növekedésben.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat december 18-ai közleményébe szerint a 18 tagállamból álló eurózónában októberben 1,3 százalékos növekedést mértek a szeptemberi 1 százalékos esést követően.

A tagállamok közül a legnagyobb, 4 százalékos havi növekedést Magyarországon mérték.

Minket Hollandia követett 2,2 százalékos bővüléssel. Az építőipari termelés Romániában csökkent a legjelentősebben, havi szinten 6,1 százalékkal, és Nagy-Britanniában, 2,2 százalékkal.

Éves alapon számolva októberben az építőipari termelés 1,5 százalékkal nőtt az EU-ban és 1,4 százalékkal az euróövezetben. Magyarország itt is éllovas volt, miután az építőipari termelés itt nőtt a legnagyobb mértékben, 15,8 százalékkal, míg a legnagyobb visszaesés Romániában volt, 11,3 százalékkal. 

Szolid lobogás - Az EU tagállamainak zászlói Brüsszelben az Európai Parlamant épülete előtt (illusztráció)

Helyzet a tengerentúlon
 
Az amerikai kereskedelmi minisztérium december elejei közlése szerint októberben 1,1 százalék volt a havi szintű növekedés üteme az USÁ-ban a szeptemberi 0,1 százalékos csökkenés után. Az építőipari kiadások értéke éves szintre vetítve 971 milliárd dollárt tett ki októberben. Az Egyesült Államokban május óta legmagasabb szintre nőttek az építőipari kiadások októberben, amit az iskolaépítések és a magánépítkezések növekedése okozott.

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©