A világ leghíresebb építőgépei - a New York-i toronydaru

2015. március 03.

Napokig izgatta a New York-iak kedélyeit a 2012 őszén félig összeomlott toronydaru, melyet a Sandy hurrikán előszele tépázott meg. A letört daru a hurrikán egyik szimbólumává vált. Felidézzük a történteket.

2012 őszén New Yorkot is elérte a Sandy hurrikán, és végigsöpört a városon. A vihar tombolásában számos kisebb nagyobb sérülést szenvedett a város, a leghírsebb mégis az akkor még épülő az 57. utcán álló One57 felhőkarcoló mellett álló daru balesete volt. A hurrikán ugyanos még el sem érte a partokat, amikor október 29-én az építőgép megadta magát az egyre erősődő szeleknek, és 80 emelet magasságban letört  a teteje, amely több napig lógott a város felett.

A daruról aztán törmelékek zuhantak az utcára, így a rendőrség kénytelen volt lezárni az alatta lévő területet, és persze a One57 toronyházat. A törött daru ekkor kezdett igazán híres lenni, számos ember, köztük sok híresség készített fotót a daruról.

Nem ért szép véget a toronydaru (AP, 2012. nov. 1.)

A helyzetet csak november 5-ére sikerült normalizálni, amikorra a vihar elültével sikerült a daru lógó részét leszerelni. Üröm az örömben, hogy a közelben dolgozó fogorvos rendelők összefogtak, és nem voltak restek beperelni a beruházót, mivel a lezárás miatt jelentős veszteségük keletkezett. A felek végül peren kívűl állapodtak meg a a kártérítés összegében, melyet nem hoztak nyilvánosságra. A beruházó végül 2013 májusára bontotta le a híressé vált darut, és állított munkábal egy új, strapabíróbb építőgépet. 

A daru által épített felhőkírcoló, a One57 2014-re készült el, és 306 méteres magasságával jelenleg ez birtokolja a legmagasabb New York-ilakóház címét, egészen addig, amíg átadja helyét az 541 méter magas 432 Park Avenue lakóháznak, mely a tervek szerint idén fog megnyílni.

Fotó: AP / John Minchillo

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©