A kormány lépésére várnak az építőanyag-gyártók

A tavalyi növekedést fenntarthatóságát segítő intézkedéseket várnak az építőanyag-gyártók. Szektoronként értékelte az idei első félévet a MÉASZ.

2015. augusztus 17.

A megrendelésállomány növeléséhez a lakóépület beruházások további ösztönzése szükséges az építőanyag-gyártók. Értékelte az idei első félévet a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség.

Falazati termékek

A tégla- és cserép termékek értékesítése tarozik ehhez a szegmenshez. A cserép termékek értékesítése szerény mértékben, 2-3%-al mértékben javult. A falazati tégla termékek mintegy 4-5% javulást mutattak - azonban igen alacsony bázisról. A fehér falazóanyagokat tekintve, az év első felében év/év alapon mintegy 10% növekedés érzékelhető - ez zömmel a felújításoknak köszönhető, részben azért, mert a felújítás az, ami jellemzően költözés nélkül és kisebb önrésszel is megvalósítható.

Szigetelőanyagok

A szigetelőanyagok piacán a vastagabb szigetelő rétegek terjedése a korábbinál egyértelműen energiatudatosabb beruházói szemléletet tükröz. Az expandált szigetelőanyag (EPS, polisztirolhab) gyártói szegmensben az idei év első felében 5-10% közötti növekedés mérhető, amely az előző 6 év mélyrepülését követően tervek alattinak tekinthető. A családi házak még mindig igen csekély új építési aránya miatt az utólagos szigeteléseksegítik a gyártókat, azonban az új építésekből elérhető növekedés egyelőre nem érzékelhető.  Az EPS piac egyelőre rendkívül hektikus és hullámzó azért is, mert a meghirdetett pályázatok később jelennek meg és kisebb volumenűek, mint amelyekre a gyártók, illetve a jelzések szerint a lakosság eddig számított.

További lépésekre várnak - Betonelemek egy barkácsáruházban (illusztráció)

Építőkémia és vakolatok

Az építőkémiai és vakolati termékeket tekintve különösen igaz, hogy az építőipari recesszió nyomán a kieső volumeneknek egy jó részét már 2013-ban is a felújítások vették át, és ugyanez érvényesült tavaly és az idei év első felében is: a felújítások értéke jelentősen meghaladta az új építésekét. A ragasztók, speciális építőkémiai termékek és vakolatok szegmensében ez a piaci arányfordulás kiemelten megjelenik, így az építőkémiai termékekre nézve változatlanul mintegy 80:20 arány érvényesül, a felújítások javára. 

Épületgépészet

Az épületgépészeti termékek, rendszerek és eszközök értékesítésében stagnálás tapasztalható. A novemberi – meglehetősen szűkre szabott - kazáncsere pályázat hatásai 2015 elején voltak érezhetőek, viszont volumenükben egyelőre ezek nem voltak még annyira jelentősek, hogy érzékelhető hatást generáljanak.

Ajtók és ablakok

Az ajtó- és ablakgyártói piacon a hazai termelés több, mint 5%-al nőtt az első félévben az előző éves teljesítményhez viszonyítva. Ennek több oka van. Egyrészt a kifutó 2008-2009-es panelpályázatok kivitelezése idén tavasszal fejeződött be, ez is növelte a forgalmat. Másrészt, az EKÁER bevezetésével lecsökkent a nem teljesen szabályos, többségében lengyel import. Több gyártónak tavaly még megérte importálni a kész ablakokat, így nagyobb hasznot tudott realizálni. Most ezen gyártók inkább növelték a hazai termelésüket. Harmadrészt érezhetően nőtt a felújítási célból vett ablakok mennyisége - de fontos megjegyezni, hogy a meghirdetett támogatás csak kb. 800 000 Ft felett érte meg az adminisztrációs költségek miatt. 

További intézkedéseket sürgetnek

Az építőanyag gyártók a tavalyi növekedést fenntarthatóságát segítő további intézkedéseket szorgalmaznak, így különösen a 2,5 százalékos kedvezményes hitel kiterjesztését minden új lakóépület építésére, továbbá számlakötelezettség fejében részleges áfa-visszatérítés megvalósítását az energetikai korszerűsítésekre és az új lakóépület építésekre egyaránt. Utóbbi több tízmilliárdos plusz államháztartási bevételt is eredményezne. Az ösztönzők mellett fontos az uniós és részben hazai épületenergetikai fejlesztési források mielőbbi megnyitása is.

Forrás: MÉASZ

Fotó: Thinkstockphotos.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©