Átadták Csillebércen a Wigner Adatközpontot

2013. június 14.

Orbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Rolf-Dieter Heuer, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) főigazgatója avatta fel a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóintézetében megvalósult CERN-adatközpontot csütörtök délután Csillebércen.

adatkozpont 02

Az adatközpont 8,5 milliárd forintból épült fel az Új Széchenyi terv keretében, a KFKI Csillebérci telephelyén. Az épület alapterülete 4000 négyzetméter, 4 teremből áll, itt kezelik azokat az adatokat, amelyek a hadronütköztetőben keletkeztek. A beruházás része volt egy a svájci központú CERN és Budapest között kiépült nagytávolságú összeköttetés kiépítése is, amely - ahogy Pálnkás József az átadón fogalmazott - a Országos Széchényi Könyvár teljes adatállományának hússzorosát 20 másodperc alatt juttatja ki Svájcba.

adatkozpont 03

Az adatközpont első géptermét már idén január végén felavatták, ekkor kezdődhetett meg a számítástechnikai egységek beüzemelése. A teljes gépparkot 20-25 magyar szakember fogja üzemeltetni.

A program 3 plusz 4 évre szól. Az adattárolás merevlemezeken történik (a nagy szalagos adattárolók továbbra is a CERN-ben maradnak). A folyamatos áramellátást szünetmentes tápegységek és dízelgenerátorok biztosítják. A számítógépközpont tervezett kapacitásának mintegy fele lesz a CERN-é, a másik felét a tervek szerint a hazai kutatási-fejlesztési programok kiszolgálására használják fel. Az Európa egyik legmodernebb IT-infrastruktúráját működtető Wigner Adatközpontnak a következő két évtizedben meghatározó szerepe lesz a magyar tudósok részvételével folyó nemzetközi kutatási és kutatás-fejlesztési projektekben.

(Forrás: MTI)

(A képek forrása: MTI, Fotók: Koszticsák Szilárd)

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©