Egy fesztiválon a beton és a víz

Az idei Beton Fesztivál fókuszában a beton és a víz állt, mint a két leggyakrabban használt anyag a Földön. 2017. október 4-én  újabb rekordrészvétel mellett  több mint négyszázan voltak kíváncsiak az iparággal kapcsolatos újdonságokra és szakmai előadásokra.

2017. október 09.

A betonban rejlő végtelen lehetőségeknek szinte csak az emberi fantázia szab határt, a betontechnológia ma már rendelkezésre áll. Ezt volt hivatott bemutatni a beton.hu szervezésében, a Magyar Cement- Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával megtartott Beton Fesztivál is.

Az idei fesztivál fókusza az országos árvízvédelmi helyzet és a 2017-es budapesti Vizes Világbajnokság betonos vonatkozásai voltak. Ennek keretében a megépült létesítményekről, az árvíz elleni védekezésről hangzottak el részletes előadások. A résztvevők konkrét beruházásokon keresztül ismerhették meg a hazai betonépítési kihívásokat, műszaki megoldásokat, mint például a FINA vizes világbajnokság óriás ugrótornyának kivitelezése, vagy a nagymarosi árvíz elleni védekezés. A számtalan előadás, interaktív workshopok, valamint fotó- és tárgykiállítás mellett a saját kezükkel is megtapasztalhatták a betont az érdeklődők: a helyszínen ékszereket és különböző ajándéktárgyakat készíthettek. Egyetemi hallgatók azt is bemutatták, hogyan bánnak a betonnal, de gyakorlott, betonos szakemberek is kézzelfoghatóvá tették azt, hogy mi is a beton, miként viselkedik, mik az alkotóelemei.  Az idei évtől a Fesztivál keretében széles közönség előtt is megnyílt a fotó- és betontárgy kiállításon való megjelenési lehetőség, így az eddigieknél is változatosabb munkák érkeztek be, melyekből a legjobbat a közönség szavazati alapján díjaztak a szervezők.

Immár hagyományosnak mondható a „Minden építés alapja” pályázat nyerteseinek kihirdetése is a Beton Fesztivál keretében.  Az idén harmadik alkalommal kiírt pályázatot a szervezők több kategóriában hirdették meg, melyre gyakorlott építész tervezők mellett egyetemi hallgatók pályamunkáit is várták. Az előző évekhez hasonlóan idén is színvonalas pályamunkák érkeztek, amelyeket független, szakmai zsűri véleményezett. A „Betonépítészet tervezőknek” kategóriában második helyezett Földes László és Balogh Csaba lettek, akik a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastélyban kialakított látogatóközpont megvalósítását mutatták meg, míg az első helyen Berecz Tamás „Ház és bútorok egybeöntve - családi ház, Siófok” című munkája végzett. A zsűri emellett különdíjban részesítette Sárosi Anitát, a Budapest fölé magasodó Csontváry Múzeum építészeti tervéért.

A Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak kategóriában harmadik helyezést ért el Hauk Gergely a Zamárdi Vitorlás Klub & Vizimentő Egyesület munkájával, második helyen végzett Sinka Bettina, a bábolnai Imperial Park - Lovasközpont felújításának tervével. A zsűri Horváth Attila Aquaponia című alkotását ítélte a legjobbnak.

Az „Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak” kategóriában Bencze Dániel „A frissbeton konzisztenciája” című munkájával szerezte meg a harmadik helyet, második helyen Peták Anikó végzett  „Biomassza pernye alapú geopolimer hab fejlesztési alapkísérletek” című munkájával, míg az első helyet Bődy Zoltán „A mechanokémiai aktiválás alkalmazása klinkertakarékos cementek előállításához” című munkájával szerezte meg.

 

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©