Látványbánya az osztrák Alpokban

2014. október 03.

Sosem gondolnánk, hogy egy bánya lehet izgalmas szórakozás is. Pedig Ausztriában erre is akad példa, egy osztrák Alpokban fekvő kisváros, Eseinerz mellett lévő Erzbergi bánya pont ilyen. 

Nem is gondolnánk, de az ausztriai Erzbergben található Közép-Európa legnagyobb és egyben legrégebbi vasércbányája, ahol több mint ezer éve folyik a termelés. Az eredetileg 1534 méter magas Erzberg elhordását már a kelták és a rómaiak megkezdték, most egy azték piramishoz hasonló, 1465 méter magas kőtömb, amelyből ma is bányásznak. A vörös ércet lépcsőzetes külszíni fejtéssel termelik ki. A kitermeléshez 42 bányaszintet alakítottak ki, és a területen mintegy 70 kilométernyi üzemi  út vezet keresztül. A hegy még ma is 140 millió tonnányi pátvasércet rejt.

A bánya a látogatók számára is nyitva áll, az egykori aknákat kisvasúttal és gyalogosan vezetéssel lehet bejárni. A bányába "Katl" nevű, egykor bányászokat szállító vonat viszi a védőruhába bújt látogatókat, ahol többek bemutatják, milyen körülmények között dolgoztak a múlt bányászai. A  1,5 km-rel a föld alatt, az Erzberg gyomrában mindent megtudhatnak a látogatók a feltárási és elővájási munkálatokról, és a felszín alatti ércfejtés módszereiről. Részletesen bemutatják a fúrás és robbantás, a rakodási és szállítási technikák fejlődését, és a tárnák biztosítását szolgáló építési módszereket. 

A bánya felülről (Csák Szilárd)

Emellett az Erzbergi bánya történetét is bemutatják egészen a kezdetektől, hogy honnan származik a Földön lévő vas. a földalatti tárlatvezetés nem csak az információközlésről szól, Mindig nagy sikert arat az eredetit utánzó robbantás, amely 60 tonnányi kőzet kinyerését szimulálja egy 10 négyzetméteres tárnában. Vakító villámok cikáznak a tárnák labirintusában, fülsiketítő robaj és lőporfüst közepette a látogatók valódi képet kapnak a bányászatról. 

A túra része utazás a Haulyn, az óriási taxin, ami egy átalakított dömper (860 PS). Ez viszi körbe a látogatókat az Erzberg gigantikus lépcsőit, miközben ennek platójáról bámészkodnak. A kőfejtőt persze nem csak dömperek járják, a világ legkeményebb motorversenye, a híres erzbergi rodeo ("Red Bull Hare Scramble") is itt kerül évről évre megrendezésre.

Térképen:

Videó:

Fotó: Csák Szilárd, Videó: Travel Channel, Ausztria

1 komment

Kommentek

2017 július 18.
ultegra69
Csak egy jó tanács
A külszíni bánya megtekintése szórakosztató, ellentétben a földalatti programmal, ami ékes bizonyítéka annak hogy hogyan adjuk el a semmit jó pénzért, főleg ha arra gondolok hogy az Aggteleki cseppkőbarlang világra szóló látványosságait fillérekért tekinthetjük meg !

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©