Meglódultak a lakásépítések

2017. március 02.

Tavaly több, mint 30 százalékkal több lakás épült Magyarországon, mint egy évvel előtte, ami mintegy 10 ezer új lakást jelent. Az elemzők szerint idén még több lakást adnak majd át, de még van hova fejlődni a szektornak.

Tavaly 9994 új lakás épült, 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015-ösnek. Az újonnan épített lakások száma valamennyi településtípusban nőtt. Az átlagosnál nagyobb mértékű, 49 százalékos volt az emelkedés a megyei jogú városokban és 44 százalékos Budapesten. A kiadott új építési engedélyek alapján 87 százalékkal több, összesen 12 206 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott 6632 építési engedélyek száma 43 százalékkal emelkedett.

A kiadott lakásépítési engedélyek és bejelentések száma együtt 31 559 volt, ami több mint két és félszerese, ezen belül Budapesten közel háromszorosa az előző évinek. A természetes személyek által épített lakások aránya 59-ről 49 százalékra esett, a vállalkozások által építetteké 39-ről 50 százalékra emelkedett. A KSH szerint az új lakóépületek között 60-ról 51 százalékra csökkent a családi házban épült lakások aránya, míg a többszintes, többlakásos épületekben használatba vetteké 33-ról 42 százalékra nőtt. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 7 négyzetméterrel, 94 négyzetméterre csökkent 2015-höz képest.

A szakértők szerint a következő években a tervasztal helyett egyre inkább a daruké lehet a főszerep a lakásépítéseknél (illusztráció).

Az újlakások ára még mindig nőni fog

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kiugró növekedés a kínálat és a kereslet jelentős emelkedésének is az eredménye, ugyanakkor még bőven van hova fejlődnie a lakáspiacnak. Már a korábbi negyedéves adatok alapján számítani lehetett a jelentős bővülésre. Az ingatlan.com adatai szerint mind a kereslet, mind a kínálat fokozatosan nő az új lakások piacán. Az idei év első két hónapjában már az érdeklődők 23 százaléka keresett új lakást, míg egy évvel korábban arányuk 12 százalék volt. Az új lakások kínálata egy év alatt 68 százalékkal nőtt.A szakértő szerint legalább 1-2 évre van szükség, amíg a tavaly kiadott lakásépítési engedélyek többségéből valódi lakások lesznek.

Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője szerint a következő egy-két évben nagyobb számban piacra kerülő újépítésű lakások megjelenése miatt a lakáshitelezési szektorban további jelentős versenyre lehet számítani a bankok között, az egyre kedvezőbb hitelkonstrukciók, az alacsony kamatkörnyezet segíteni fogják mind a használati, mind a befektetési célú adásvételeket. Hozzátette: a termelést építőipari oldalon mind nagyobb mértékben nehezíti a megfelelő munkaerő hiánya.

Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója szerint bár a lakásépítések óriási lendületet vettek tavaly, az építőiparon belül az épületek építésének volumene 2016-ban a megelőző három évben tapasztalt növekedés után számottevő csökkenést mutatott. A szakember arra számít, hogy folytatódik az újlakás-árak emelkedése a kivitelezési költségek növekedése miatt, ez az idén és jövőre is meghatározó tendencia maradhat. 

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint idén várható látványosabb felfutása az új lakások építésének, ugyanakkor a kiadott engedélyek száma 2008 óta a legmagasabb. Az előző év a lakásépítők és részben a vásárlók számára jóval kedvezőbb piaci környezetet, látványos könnyítéseket hozott. Az OTP adatai szerint 2016-ban a lakásépítők a fővárosi peremkerületekben és a vidéki nagyvárosokban is aktivizálódtak, s az elmúlt évek visszafogott volumenei után újra több száz lakásos beruházások tervei jelentek meg. A következő években a tervasztal helyett egyre inkább a daruerdőké lehet a főszerep, hiszen a kereslet látványos tavalyi megugrását a kínálat csak nagyjából másfél év késéssel követi. A robbanást beindító 5 százalékos áfakulcs ugyanakkor csak 2019 végéig van csak érvényben, így a nagyberuházások előkészítésére már csak szűk egy év marad.

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com, Ábra: MTI

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©