Megújult a balmazújvárosi Semsey-kastély

A város egyik legjellegzetesebb épületének számító kastély 405 millió forintból újult meg. Közösségi tereket és múzeumot is kialakítottak benne

2013. december 11.

Múlt hét csütörtökön adták át a felújított Semsey Kastélyt Balmazújvárosban, a város egyik legjellegzetesebb épülete 405 millió forintból újult meg.

Az ünnepélyes átadón jelenvolt Lázár János, államtitkár is, aki elmondta, hogy a balmazújvárosi mellett már felújították vagy tervezik felújítani egyebek között a gödöllői, az edelényi, a füzérradványi, az ókígyósi és a keszthelyi kastélyt, a sárospataki várat, vadászati múzeumot alakítanak ki a hatvani Grassalkovich-kastélyban, és Eszterházán létrehozzák a Haydn Intézetet.

semsey kastély 01

A felújított balmazújvárosi kastély 2013. december 5-én.

 A felújításhoz uniós és kormányzati támogatást nyert az önkormányzat. Az elmúlt uniós költségvetési ciklusban a regionális operatív program kereteiből mintegy 5 milliárd forint került Balmazújvárosba. Többnyire turisztikai célú fejlesztések valósultak meg, így a város Debrecen, Hajdúszoboszló és a Hortobágy mellett az önkormányzat reményei szerint felkerült a megye idegenforgalmi térképére.

A Semsey Kastélyban, amely a korabeli dokumentumok szerint 1805-ben készült el, Semsey András építette. "Az épület először valószínűleg későbarokkos stílusban épült, a mostani késői klasszicista stílusát az 1840 körüli átépítés során nyerte el. A kastélyt a 19. század végéig folyamatosan használták. A kastély 1944-től deportáló helyként szolgált, majd a háború után államosították és többféle funkciót töltött be. 2004-től üresen, elhagyatottan áll." - írja az épület történetéről a műemléki szakportál, a Műemlékek.info. Az idén kezdődött és most végrehajtott felújítás során közösségi tereket és múzeumot alakítottak ki.

 Forrás: MTI, Műemlékek.info A kép forrása MTI, Fotó: Czeglédi Zsolt

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©