Tudja hozni a tavalyi szintet az építőipar

Szakértők szerint tudja hozni a 2014-es teljesítményét a hazai építőipar, de a megrendelés-állomány csökkenése hosszú távon gondot okozhat.

2015. augusztus 14.

Az építőipari vállalkozások szerződésállományának jelentős visszaesése miatt az építőipar termelése várhatóan csökken az év második felében a szakértők szerint, akik úgy vélik. A helyzeten az uniós pályázatok gyors kiírása segíthetne.

Balatoni András, az ING vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ágazat növekedése éves összevetésben továbbra is markáns, de a rendelésállományok csökkenése miatt nem jók a szektor kilátásai. Hozzátette: jelentősen estek az építőipari vállalatok megrendelései, a június végi szerződésállomány az egy évvel korábbinak a fele, ami rendkívül markáns csökkenés. Ez a drasztikus visszaesés ki fog hatni az építőipari termelésre is, várhatóan az év végén, vagy a jövő év elején lesz érezhető a hatása.

Gyorsan kellene kiírni az uniós pályázatokat

Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szintén hangsúlyozta, hogy az új szerződésállomány június végi volumenének 48,5 százalékos elmaradása az egy évvel korábbihoz képest azt jelzi, hogy az év második felében az építőipar teljesítményének mutatói valószínűleg gyengülnek majd. A folyamatokat előre lehetett látni: az ágazat teljesítménye az év első felében a 2013-as 2014-es nagyértékű szerződéseit teljesítve tovább bővült, majd ezek kifutásával lassulni fog, miután a tavalyi év közepétől folyamatosan csökkennek a megrendelések - jelezte. Ezekben a szerződésekben meghatározó volument képviselnek az uniós forrásból finanszírozott út-, vasút-, közműépítések. Kitért arra, hogy az épületek építésén belül elsősorban az ipari létesítmények építése jelenti a húzóerőt, továbbra is mélyponton van a lakásépítés.

Koji László szerint az ágazat idén meg tudja ismételni a tavalyi teljesítményét, de a következő év sok kockázatot hordoz, a további növekedéshez az uniós pályázatok mielőbbi kiírása kellene. Az új uniós ciklus nehezen indul, nincsenek még nagyértékű nyertes pályázatok. Fontos lenne az is, hogy a kormányzat ne csökkentse a megrendeléseit, ami tavaly az összes megrendelés 60 százaléka volt. Lényegesnek nevezte azt is, hogy a kereskedelmi bankoktól a lakosság 3 százalékos hitelkamat mellett tudjon lakáscélú vagy építési-felújítási hiteleket felvenni hosszú távra. Jó eredménynek nevezte ugyanakkor, hogy az építőipar tudta emelni az árait, 2,3 százalékkal a második negyedévben.

Fotó: Thinkstockphotos.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©