Újabb extravagáns épületet kapott Párizs

Lebegő üvegfelhőre emlékeztető kultúrközpont épült Párizsban. Mutatjuk képeken, és felidézzük, mivel villantott története során a francia főváros.

2014. október 22.

Imbolygó vitorlás hajóra, hatalmas jéghegyre vagy egy lebegő üvegfelhőre emlékezteti a szemlélődőt Párizs új extravagáns épülete, a Louis Vuitton Alapítvány székháza.

Az épületet Frank Gehry kanadai születésű amerikai sztárépítész tervezte Franciaország leggazdagabb embere, Bernard Arnauld iparmágnás számára a Bois de Boulogne park szélére. A különleges épületet október 17-én mutatta meg a világsajtó képviselőinek a büszke megrendelő, a világ legnagyobb luxusipari konszernje, a Louis Vuitton divatházat is magába foglaló francia LVHM-csoport alapítója és elnök-vezérigazgatója, Bernard Arnauld.

A 65 éves üzletember 20. századi és kortárs alkotásokból álló műgyűjteménye számára emeltette az űrtechnológiai megoldásokat is alkalmazó, formabontóan könnyed, csupa üveg múzeumot, amelynek tulajdonjoga 50 év múlva átszáll Párizs városára.

Frank Gehry Pritzker-díjas amerikai építész (balra) és Bernard Arnault, a párizsi székhelyű LVMH-csoport elnök-vezérigazgatója a kulturális központ sajtóbemutatóján a párizsi Bois-de-Boulogne-ban 2014. október 17-én.

Üres vászon

A tervező üvegfelhőként írta le az égbolt, a felhők, a levegő, a víz és a fény motívumait kombináló épületét, amely szerinte "lebeg", és "olyan könnyű, mint a szél". A szerkezet másokat egy jéghegyre vagy egy négyszögletes medencében imbolygó vitorlás hajóra emlékeztet.

A bizonyára hamarosan Párizs egyik emblémájává váló 12 ezer négyzetméteres épület ad otthont Bernard Arnauld műgyűjteményének, de művészeti galériaként időszaki kiállításokra is lehetőséget nyújt 11 különböző méretű kiállítótermével. Az alapítvány meghirdetett fő célja ösztönözni és támogatni a kortárs művészeket és művészeteket. Gehry szerint a csupasz, befejezetlennek látszó üvegátriumokat úgy tervezték meg, hogy "üres vászonként" hassanak, az üres terek betöltésére ösztönözzék a kortárs alkotókat.

A Louis Vuitton Alapítvány művészeti múzeuma és kulturális központja a párizsi Bois-de-Boulogne-ban 2014. október 17-én nappal... 

Sokba volt

A 13 év alatt elkészült épületen 100 mérnök és 3000 munkás dolgozott. A beruházás költségét eredetileg 100 millió euróra becsülték, de Arnauld pénteken az újságírók kérdésére sem árulta el, hogy mennyibe került is végül az épület. "Egy megvalósult álomra nem teszünk árcédulát" - tért ki a milliárdos a válaszadás elől. A francia sajtó tudni véli, hogy a költségek jócskán felülmúlták a tervezettet.

A 85 éves sztárépítész, akinek nevéhez egyebek közt a bilbaói Guggenheim Múzeum és a Los Angeles-i Walt Disney Koncertterem fűződik, jelenleg a Washingtonban létesítendő Dwight D. Eisenhower Nemzeti Emlékhely tervein dolgozik.

Párizs új építészeti csodája október 27-én nyílik meg a nagyközönség előtt egy Frank Gehry életművének szentelt kiállítással, az épületet Francois Hollande francia köztársasági elnök avatja fel. 

... és este

A kultúrközpont térképen:

Francia stílus

Párizs mindig is híres volt extravagáns épületeiről. A maga korában (1889) a később a város jelképévé váló Eiffel-torony kiverte a biztosítékot a decens városlakóknál, csak később szerették meg. Az 1977-ben épült Pompidou központ is merész újítás volt a kívűl vezett kábeleivel, és szintén kulturális központként funkcionál. De az 1985-ben megnyílt Grande Arche irodaház is, amely a diadalívet idéző alakjával és 110 méteres magasságával vívta ki a párizsiak csodálatát.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/AP/Christophe Ena, Jacques Brinon

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©