Véget ért a Construma 2018

2018. április 16.

Sikerrel zárult a CONSTRUMA Otthonteremtési kiállításcsokor a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.A magyar építőipar lendülete a kiállításcsokron is érezhető volt: a szakma és a nagyközönség megtöltötte az 5 pavilont és a bruttó 44 ezer négyzetméternyi kiállítói területet. Számos konferenciát és több szakmai versenyt is rendeztek a kiállítás idején, amelyen 18 ország 600 kiállítója vett részt.

2017-ben az építőipar adta a magyar GDP bővülésének több mint ötödét, ráadásul a szektor csaknem 30 százalékkal nőtt az előző évhez képest – mondta a kiállítás megnyitóján Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára. Hozzátette, hogy az építőiparban a foglalkoztatottak száma mára meghaladta a 300 főt, és az ágazat teljesítménye idén elérheti a 3000 milliárd forintot.

Dinamikus növekedési pályára állt a hazai lakáspiac is – hangzott el az újHÁZ Centrum Trendriport tanulmányának bemutatóján. A kormány intézkedéseinek köszönhetően 2016-ban indult meg a tömeges vállalkozói lakásépítés, 2017-re pedig a lakásforgalom ismét közelít a válság előtti szinthez. A kialakuló árversenyt azonban negatívan befolyásolja az alapanyag költségek emelkedése és a munkaerőhiány.

Elsősorban az iparág munkaerő helyzetével foglalkozott a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség, a BKSzC és a BKIK által szervezett Fától a bútorig – a faipar napja című rendezvény. A fa- és bútoriparban érdekelt cégek személyes találkozókon mutatták be álláslehetőségeiket a fiatal munkavállalóknak. Újdonság volt az építőipari munkaerőhiánnyal foglalkozó, Erőforrás hatékonyság az építőiparban című beszélgetés, amelyet a FISSAC 2020 projekt részeként rendeztek.

CONSTRUMA Kert kiállításon tartották a fiatal magyar kertészek szakmai  versenyének döntőjét (az Euroskills elnevezésű nemzetközi verseny főpróbáját) is. A verseny a kiállítás ideje alatt, a látogatók előtt zajlott. 10 csapat mérte össze tudását, a két győztes fiatal – Pintér Márton és Papp Levente – a szeptemberi nemzetközi Euroskills verseny döntőjén is indulhat.

A Jövő otthona a régió legjelentősebb építőipari és otthonteremtési kiállításává nőtt. Az esemény  középpontjában idén az új technológiák és megoldások, a megújuló energia, az automatizálás, az úgynevezett „okos otthonok”, valamint a mindennapok dizájnja álltak. Az építkezéshez szükséges alapanyagok, a lakásbelső kialakításához felvonultatott magas színvonalú termékek mellett a megújuló energia hasznosításának megoldásai, a kerttervezés, kertépítés eszközei is jelen voltak a kiállításon.

Rengetegen keresték fel idén is a  Jövő Otthonát. A Lakberendezők Országos Szövetsége és a HUNGEXPO közös projektjének célja az volt, hogy a látogatók lássák: az okos megoldások egy lakásban mára már nem feltétlenül csak a luxuskategóriájú házakban elérhetők. Ezzel együtt a szakembereknek is kiváló alkalmat teremtettek, hogy áttekintést kapjanak e legújabb trendekről.

A CONSTRUMA immár hagyományos társkiállításán, a RENEO-n a megújuló energia újdonságai mellett nagy teret kaptak a költségoptimalizálást segítő, legmodernebb épületautomatizálási rendszerek.

A nagyközönség napok egyik legnagyobb sikerét a design kiállítók könyvelhették el. A CONSTRUMA rendezői és partnerei számára a design nem elsősorban futurisztikus látványvilágot, hanem az élhető terek és felhasználóbarát tárgyak, bútorok kialakítását jelenti.

A CONSTRUMA rendezői és partnerei számára a design nem elsősorban futurisztikus látványvilágot, hanem az élhető terek és felhasználóbarát tárgyak, bútorok kialakítását jelenti. A legújabb trendeket bemutató OTHONDesign-on a magas színvonalú termékek mellett olyan programok is várták a látogatókat, melyek máshol nem elérhetőek. A Magyar Design standján fiatal hazai tervezők legújabb munkáin keresztül tekinthettek bele a bútortervezés trendjeibe. A Download Design-on pedig az elmúlt évek során kiállított, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által tervezett egyedi gyermekbútorokat lehetett megtekinteni. Nagy forgalmat bonyolított az úgynevezett pop up store, amelyben a kiválasztott bútorokat a látogatók meg is vásárolhatták.

Sikerrel debütált a PUREDesign elnevezésű kezdeményezés, amely olyan fiatal, tehetséges formatervezőknek adott megjelenési lehetőséget, akik termékeikkel már piacra léptek. A PUREDesign, amely a kiállítás saját fejlesztésű tartalma, fontos eleme lesz majd Az OTTHONDesign Ősz kiállításnak, amelyet október 12–14. között rendez a Hungexpo. A három naposra tervezett esemény hiánypótló lesz az őszi szezonban a nagyközönség számára, a design szakma pedig egy újabb találkozópontként tekinthet a rendezvényre, melynek stratégia partnere a DESIGN HÉT Budapest fesztivál.

Hungexpo Sajtóközlemény

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©