Vízre építkeznének holland kutatók

2017. július 10.

A 87 különböző méretű úszó háromszögből épülő hatalmas, flexibilis szigethez betont vagy vasat használnának, területe három négyzetkilométer lenne, amely így a legnagyobb ilyen építmény lenne - közölte Olaf Waals, a holland tengerkutató intézet (MARIN) szakembere. A gátépítés, a homok kiszivattyúzása nem a leghatékonyabb megoldás a tengerek mostani magas vízszintjére, a városok túlnépesedésére és az egyre élénkebb tengeri tevékenységekre - hangoztatta Waals, utalva a jelenleg használatos technológiákra.  Az úszó kikötők és városok újszerű alternatívák lehetnek, amelyek jól illenek Hollandia tengeri hagyományaihoz - tette hozzá. A 6X8 méteres fából és polisztirénből készült modellt egy hatalmas víztartályban helyezték el, ahol a szakemberek szimulálták a szelet, a hullámokat, a viharokat, hogy bemutassák elképzelésüket néhány lehetséges befektetőnek.

A technológia tesztelés alatt

Bas Bichner, a MARIN igazgatója szerint tárgyalásokat folytatnak az Amszterdamhoz közeli túlnépesedett Haarlemmermeer önkormányzatával és a Lelystad repülőtérrel egy ilyen projektről, amelyről elismerik, hogy még csak igen korai szakaszban van. A szigetet a tengerfenékhez és a parthoz rögzítenék. Még teszteket kell végezni arról, hogyan állná ki az építmény az időjárást, az apály-dagály jelenséget, hogyan lehet önellátó energiából és más forrásokból, miként hat az építmény a tenger élővilágára és mennyibe kerül megvalósítása.

A más európai kutatók együttműködésével folyó Space at Sea program 1,6 millió euró támogatást kapott az Európai Uniótól, hogy három éven át tanulmányozzák egy ilyen sziget felhasználásának különféle lehetőségeit, alga- vagy haltenyésztő-telepek létrehozásától városok, kikötők életre hívásáig. "Technikailag 10-20 éven belül megvalósítható" - hangoztatta Waals. A MARIN kutatói szerint az ilyen megoldások részét képeznék egy "kék jövőnek", amely keresi a Földet 70 százalékban borító  óceánok és tengerek felhasználásának fenntartható és hosszú távú módozatait.  "Hollandiának vissza kell fordulni a víz felé. Ebben a harcban mi mindig úttörők voltunk" - mondta Buchner.

Forrás: MTI

Fotó: Maritimeprofessional.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©