Az építőiparban is osztanak Arany Málna-díjat

A legrosszabb filmekért járó Arany Málna-díjhoz hasonlóan 2006 óta kiosztják a legrosszabb új épületnek járó díjat is Nagy-Britanniában. Mutatjuk, idén mi kapta.

2015. szeptember 02.

Az építészeti melléfogásokat díjazó Karbunkulus Kupát idén annak a londoni felhőkarcolónak ítélték oda, amelynek üvegoldala visszatürközve a Nap sugarait megolvasztotta a vele szemben parkoló autókat.

A Fenchurch utcában lévő 37 emeletes épület arról lett híres 2013 nyarán, hogy ívelt oldala megolvasztotta a szemben parkoló autókat, ugyanis gyűjtőlencseként, tükörként működött: begyűjtette a Nap sugarait és felerősítve tükrözte vissza.

A Business Design brit magazin építészeti kritikusai 2006 óta ítélik oda évente a Karbunkulus Kupát, figyelembe véve az olvasók által beküldött véleményeket is.  Idén a zsűri egyhangúan a felhőkarcoló mellett döntött. "Ez az épület az, amely összefoglalja mind azt, ami miatt egy épület kiérdemli a karbunkulus címet" - írta Ike Ijjeh, a zsűri egyik tagja a magazin honlapján.

Díjat ért a bénázás - A még épülő felhőkarcoló (jobb oldalon) a Temze felől

Az üvegépület nemcsak gépkocsikban tett kárt, hanem a szemben lévő üzletekben is, amelyek tulajdonosai beszámoltak arról, hogy a visszaverődő erős napsugárzás kárpitot égetett ki és károkat tett a festésben is. Egy televíziós forgatócsoport annak idején azt is felvette, ahogyan egy tojás megsült a visszaverődő erős napsugarakban.

Az épületet később felszerelték a napsugarak szétoszlatására felszerelt vízszintes elemekkel.  A felhőkarcolót Rafael Vinoly uruguayi születésű építész tervezte, akinek egy ugyancsak ívelt falú alkotása az Egyesült Államokban hasonló gondokat okozott. A Karbunkulus Kupát 2006-ban hozták létre a jó építészeti megoldásokat jutalmazó Stirling-díj humoros ellenpontjaként Nagy-Britanniában. 

Fotó: Jto.s3.amazonaws.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©