Biogáz üzem épült Miskolcon

A 2,165 milliárd forintos beruházással a megyeszékhely növeli a megújuló energia felhasználását. Az üzem évente 6,5 millió kilowattóra áramot termel majd.

2014. április 14.

Biogáz üzem épült Miskolcon, a 2,165 milliárd forintos beruházás műszaki átadását április elején tartották. Az üzemmel a borsodi megyeszékhely tovább növeli az amúgy is magas megújuló energia felhasználását.

Miskolc egykori, rekultivált szeméttelepének depónia-gázát hasznosítják, a kiliáni lakótelepen biomassza üzem épült, majd a város határában fúrt kutakból nyert geotermikus energiával egy városrészt látnak el melegvízzel, és biztosítják a távfűtést, most pedig újabb, a megújuló energiára alapozó üzem készült el.

A városi tulajdonú Biogas-Miskolc kft. a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. szennyvíztelepén építette fel a biogáz üzemet, amely tíz embert foglalkoztat.

biogáz üzem miskolc 01

Ülepítő medencék a városi tulajdonú Biogas-Miskolc Kft. új üzemének területén 2014. április 3-án.

Az üzem a megújuló zöld energiát a helyben feldolgozott szennyvíziszap hasznosításával termeli, a rendszer alkalmas élelmiszer-hulladék, használt étolaj, zsír kezelésére, hasznosítására, ugyanakkor a környék gazdálkodóinak jó minőségű, természetes alapú talajjavító anyagot biztosít.

A villamos áram és hőenergia elsősorban a vízszolgáltató cég működési költségeit csökkenti, ugyanakkor az áram értékesítésével bevételhez juttatja a Biogas-Miskolc Kft.-t is. A tervek szerint az üzem biogázból, gázmotorok segítségével évente 6,5 millió kilowattóra áramot termel majd, ez csaknem ezerötszáz háztartás éves fogyasztására elegendő.

A beruházás száz százalékos uniós és állami támogatással valósult meg, a műszaki átadást követően a próbaüzem május elején kezdődik.

Forrás: MTI

Kép forrása: MTI, Vajda János

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©