Feltüzeli a japán építőipart az olimpia

Japán átszámítva 4,5 milliárd dollárt költ a nemrég elnyert 2020-as olimpiai játékokhoz kapcsolódó beruházásokra.

2013. szeptember 19.

Várhatóan eléri a 4,54 milliárd dollárt az az összeg, amit Japán fog elkölteni a Tokióban 2020-ban rendezendő olimpiai játékokra. A pénzt elsősorban a sportcentrumok és az azt kiszolgáló építményekre kell fordítani, infrastruktúrára arányaiban kevesebbet.

A rendezvény központja természetesen a Nemzeti Olimpiai Stadion lesz (képen), amely helyén egy teljesen új arénát fognak felhúzni. Az 1964-es tokiói olimpiai játékoknak helyet adó stadion már nem felel meg a kor követelményeinek, itt egy 80 ezer fős ultramodern stadion fog épülni, ami a tervek szerint már 2019-ben, egy évvel az olimpia előtt megnyitja kapuit. A nyitó és záróceremóniák, és az atlétika, foci és a rögbi versenyeket fogják majd itt tartani.

tokió stadion 01

Újra ég az 1964-ben használt olimpiai fáklya a tokiói Nemzeti Olimpiai Stadionban 2013. szeptember 8-án, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előző esti döntése alapján Tokió rendezheti a 2020-as nyári olimpiai játékokat (MTI) - Az itt felépülő új stadion a japán építőipart is feltüzelheti

Természetesen vannak új helyszínek is, összesen nyolc állandó, és kilenc ideiglenes helyszín megnyitását tervezik majd az olimpiára. Az olimpiai falut a Tokiói-öböl partján fogják felhúzni, ahol a magántőkét is szeretnék bevonni a beruházásba. A város ezen részét szeretné megújítani japán a kormány.

Tokiónak kiváló közlekedési rendszere van, így arányaiban kevesebb ráfordítást igényel a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Így 28 kilométer új autópályát építenek, kiszélesítenek 20 km utat, és bővítenek egy vasútállomást.

Az olimpiához kapcsolódó beruházások tápot adhatnak azon bizakodásoknak, melyet a japán kormány is szeretne elérni, a beruházások feltüzelhetik a japán építőipart, és talpra állíthatják a japán gazdaságot - véli a Bloomberg szerzője. A bejelentést hírére mind a Tokiói tőzsde részvényindexe, mind az egyik legnagyobb japán építőipari cég, a Taisei részvényeinek ára emelkedett.

Forrás: Khl.com, Bloomberg.com A kép forrása: MTI/AP/Kyodo News.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©