Hazai napenergia-fejlesztések

Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is naperőműveket adtak át, Kaposváron pedig hasonló létesítmény alapkövét helyezték el.

2019. június 21.

Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is naperőműveket adtak át, Kaposváron pedig hasonló létesítmény alapkövét helyezték el.

Hugyag - 2,9 megawattos erőművet adtak át

Naperőművet adtak át június 20-án a Nógrád megyei Hugyagon. Az 1,2 milliárd forintos beruházásban megépült 2,9 megawattos erőmű 1750 család energiaellátását biztosítja.

A tulajdonos és üzemeltető a budapesti székhelyű Pannon Green Power Kft., 2015-ben alapított cég azt a célt tűzte ki, hogy európai uniós források nélkül, saját tőkéből telepítenek naperőműveket, így valósult meg a hugyagi beruházás is.

Az 5,5 hektáros területen működő erőművet rá is kapcsolták az áramszolgáltató hálózatára. A megtermelt áramot a Kötelező átvételi rendszeren keresztül 25 éven át a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. veszi át. A beruházás kivitelezője a debreceni Pearl Enterprises Kft.

Az átadáson résztvevő Bablena Ferenc, a Nógrád megyei önkormányzat alelnöke szerint a természeti adottsági alapján a megye alkalmas ilyen beruházásokra, és példaként említette, hogy márciusban Szügyben adtak 35 hektáros napelem-parkot.

Kovács László, a kivitelező Pearl Enterprises Kft. ügyvezetője, Borda Attila polgármester, Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, Pócs István, a Pannon Green Power Kft. üzletfejlesztési igazgatója és Gergely Felícián, a Pannon Green Power Kft. operatív igazgatója (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a 2,9 megawatt teljesítményű napelempark átadásán Hugyagon 2019. június 20-án.

Kaposvár - 100 megawattos erőmű alapkövét tették le

Lerakták a China National Machinery Import&Export (CMC) kínai nagyvállalat 100 megawatt teljesítményű naperőművének alapkövét június 17-én Kaposváron, a 32 milliárd forintos beruházás várhatóan ez év decemberére készül el.

A CMC kaposvári fejlesztését is magába foglaló, április végén, Kínában kötött együttműködési megállapodás alapján a cég további energetikai és az energia tárolásával, valamint kutatással kapcsolatos beruházást tervez Magyarországon.

A vállalat azt tervezi, hazánkban hozza létre regionális központját, ahonnan 16 közép- és kelet-európai országba irányuló fejlesztéseinek előkészületeit irányítja. Az 1950-ben alakult kínai CMC-nek komoly tapasztalatai vannak az elektromos szektorban. Kiemelte, a CMC-t ma a világ 250 legnagyobb vállalata közé sorolják, amelynek 160 országgal van üzleti kapcsolata.

A naperőmű létesítéséhez szükséges berendezések a CMC saját érdekeltségébe tartozó gyártó termékei lesznek, a kivitelezésben ugyanakkor maximalizálják a magyar részvétel lehetőségét.

A naperőmű villamosenergia-hálózathoz csatlakozását követően 130 millió kilowatt energiát termel majd, és megkímél 120 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától. A 100 megawattos létesítmény 200 hektáron épül, és képes lesz kielégíteni egy 50 ezer lakosú város villamosenergia-igényét.

A kaposvári Közép-Európa legnagyobb naperőműveként épül meg, amely támogatja Magyarország klímapolitikai céljait is. Hazánknak tavaly 700 megawatt beépített naperőmű-kapacitása volt. Ez 2022-re 3000 megawattnál is több lesz, 2030-ra pedig akár a 7000 megawatt is elérhető.

Borhi Zsombor alpolgármester, Szita Károly polgármester, Lu Ji-min, a Genertec vezérigazgatója, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Zsuan Kuang, a CMC elnöke és Lin Po kínai kereskedelmi attasé (b-j) leengedi az időkapszulát a kaposvári naperőmű-beruházás ünnepélyes alapkőletételén 2019. június 17-én.

Tuzsér és Mándok - 10,2 megawattos erőművet adtak át

Négymilliárd forintból épült meg két napelempark a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér és Mándok települések határában a Cashline Befektetési Holding Zrt. beruházásában. A 10,2 megawatt összteljesítményű parkokat június 14-én adták át Mándokon.

A két parkban 17 naperőmű működik erőművenként 2200 napelemtáblával, amelynek megtermelt energiamennyisége parkonként eléri a 700 megawattórát. A holding a megtermelt villamos energiát az úgynevezett KÁT (kötelező átvételi) rendszerben értékesíti, vagyis támogatott áron az állam vásárolja meg. Az átadott napelemparkok mintegy 40 ezer napelemtáblája a környék négy-öt településének energiaellátását fedeznék

A négymilliárd forintos beruházási költséget a társaság részben önerőből, részben banki hitelekből finanszírozta. A projektfejlesztés másfél éve kezdődött, az építkezést 2018 szeptemberében kezdték el a kivitelezők a Tuzsér és Mándok határában megvásárolt földterületeken, a munkálatok pedig idén márciusban fejeződtek be. A próbaüzemeket követően április elején kezdődhetett meg a teljes KÁT-üzem, azóta folyamatosan termeli az áramot a napelempark

A Cashline Befektetési Holding a térségben további naperőmű-beruházásokban gondolkodik, de ezeket már az új szabályozás szerint METÁR-rendszerben (megújuló energiák támogatási rendszere) kell megvalósítani. 

A cég az egyik legnagyobb független, magántulajdonban lévő pénzügyi társaságcsoport, a Cashline-csoport anyacége, hozzá tartozik a portfólió-befektetések mellett befektetési alap kezeléssel foglalkozó cég, biztosítási alkusz, agrárcégek és számos, a befektetésekhez kötődő projekttársaság is - olvasható a társaság honlapján.

A holding a megújuló energia területén is rendelkezik befektetésekkel, tulajdonrésze van például a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt.-ben, amely Miskolcon és Győrben nyújt távfűtési szolgáltatást. 

Albrecht Ottó, a beruházó Cashline Befektetési Holding Zrt. elnöke (b) és Ferkovics Tibor, Tuzsér polgármestere (b2) átvágja a nemzeti színű szalagot, a háttérben Francesco Cortesi, a kivitelező I+D Energias magyarországi igazgatója (j2) és Németh Attila projektfejlesztő (j) a napelemparkok átadásán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándok és Tuzsér települések határában 2019. június 14-én. 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Komka Péter/Lendvai Péter/Balázs Attila

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©