Építőipari adatok az USA-ból

Javult az amerikai építőipar kilátása augusztusban, noha csökkent a megkezdett lakásépítések száma az Egyesült Államokban.

2019. augusztus 21.

Javult az amerikai építőipar kilátása augusztusban, noha csökkent a megkezdett lakásépítések száma az Egyesült Államokban.​​​​​​.

Lakásépítések

Júliusban tovább csökkent a megkezdett lakásépítések száma az Egyesült Államokban, a kiadott építési engedélyek száma ugyanakkor a vártnál nagyobb mértékben nőtt.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium augusztus közepén azt közölte, hogy júliusban szezonálisan kiigazítva 4 százalékkal, éves szinten 1 millió 191 ezerre csökkent a megkezdett lakásépítések száma. A Reuters által megkérdezett elemzők szerényebb, 1,7 százalékos visszaesésre számítottak a júniusi 1,8 százalékos csökkenés után.

A júliusban kiadott építési engedélyek száma 8,4 százalékkal, 1 millió 336 ezerre emelkedett. A bővülés felülmúlta a szakértők által várt 5,6 százalékos növekedést. Júniusban a kiadott építési engedélyek száma még 5,2 százalékkal csökkent.

Házépítés az Egyesült Államokban

Építőipari kilátások

Az amerikai lakásépítő cégek némileg derűlátóbbak voltak augusztusban, mint egy hónappal korábban. Az amerikai lakásépítők nemzeti szövetsége (NAHB) augusztus közepén azt közölte, hogy a több száz lakóingatlan-építő cég megkérdezésével készült augusztusi index 66 pont lett. Ez egy pont javulás júliushoz képest és a mutató ugyancsak egy ponttal felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Az 50 pont alatti érték negatív piaci várakozásokat jelez. A választóvonalnak számító 50 pont fölé 2013 júniusában került először a mutató 2006 áprilisa óta. A mutató idén januárban 58 ponton állt.

Legfrissebb adat szerint júniusban az eladott új lakások száma az Egyesült Államokban az előző havihoz képest hét százalékkal, évesítve 646 ezerre emelkedett, részben a jelzáloghitel-kamatok csökkenése miatt.

Építőipari kiadások

Júniusban a várt növekedés helyett hét hónapja a legnagyobb mértékben csökkentek az építőipari kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau augusztus elején publikált jelentése szerint.

Júniusban szezonális kiigazítással évesítve 1,29 ezer milliárd dollárt értek el az építőipari kiadások az Egyesült Államokban, ami 1,3 százalékos csökkenésnek fel meg az előző hónap évesített értékéhez képest. 

Májusban 0,5 százalékos volt az építőipari kiadások havi csökkenése. Júniusra pedig a piac 0,5 százalékos havi növekedést várt. A júniusi 1,3 százalékos havi csökkenés tavaly november óta legnagyobb volt az építőipari kiadásokban. 

A közüzemi építőipari kiadások 3,7 százalékkal csökkentek júliusban, 2002 márciusa óta a legnagyobb mértékben a májusi 1,2 százalékos csökkenés után. A szövetségi és állami építőipari célú kiadások 4,1 százalékkal csökkentek júniusban, ami szintén 2002 márciusa óta a legnagyobb mértékű csökkenés volt.

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com, Pixabay/Paul Brennan

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©