Jó kondícióban az uniós építőipar

Nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban.

2017. november 24.

Szeptemberben nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban. A legnagyobb éves növekedést uniós szinten a magyar építőipar érte el szeptemberben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat november közepén tette közzé a jelentését, amiből kiderült, hogy szeptemberben az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt az építőipari termelése az euróövezet 19 tagállamában és 0,4 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában. Augusztusban az euróövezetben nem változott, az EU-ban 0,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés az előző havihoz képest. Az egy évvel korábbihoz képest szeptemberben az euróövezetben 3,1 százalékkal, az EU-ban 2,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

A legnagyobb havi növekedést Szlovéniában regisztrálták szeptemberben, 4,0 százalékosat, illetve Hollandiában 1,1 százalékosat. A legnagyobb mértékben Romániában, Magyarországon és Szlovákiában csökkent az építőipar termelése szeptemberben, sorrendben 4,6 százalékkal, 3,8 százalékkal és 2,4 százalékkal az előző havihoz képest.  Az építőipar termelése a legnagyobb mértékben Magyarországon nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, 23,8 százalékkal. Lengyelországban 18,1 százalék, Szlovéniában 7,0 százalék, Svédországban 6,8 százalék volt az éves növekedés. 

Az uniós növekedés motorjának számító Németország tekintetében is bizakodnak az elemzők, A német gazdaság fő hajtóereje az export és a belső kereslet, miközben jelentősen nőttek az állami és a magánberuházások. Az építőipari tevékenységet az alacsony hitelkamatok és a lakóházak iránti növekvő kereslet fokozza, miközben rekordszinten van a foglalkoztatás, és csak mérsékelt a fogyasztói áremelkedés.

Összességében pozitív az uniós építő piac (illusztráció)

Szamárpad

Romániában 13,5 százalékkal csökkent éves szinten az építőipari termelés, míg az Egyesült Királyságban 1,4 százalékkal, Belgiumban pedig 0,4 százalékkal. A három gyengébben szereplő uniós állam közül egyértelműen keleti szomszédunk rontotta a legjobban az uniós sztatisztikákat.

Elemzők szerint a tavalyi és az idei építőipari termelési adatok azért gyengék, mert a román kormány visszafogta a közberuházásokat, hogy az államháztartási hiányt GDP-arányosan 3 százalék alatt tudja tartani a béremelések és adócsökkentések mellett. A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a visszaesés az építőiparban 8,3 százalékos volt.

A karbantartási munkálatok volumene 21,6 százalékkal, a generáljavításoké 19,1 százalékkal csökkent. Az új építményeknél 1,4 százalékos volt a növekedés. Az ipari létesítményeknél 25,8 százalékos volt a visszaesés, a nem lakóépületeknél végzett munkák volumene mintegy 12,4 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a lakóépületeknél 82,9 százalékos növekedést regisztráltak. Szeptemberben az építőipari termelés 14,5 százalékkal esett vissza a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerinti érték 11,7 százalékkal volt kisebb. Tavaly a román építőipari termelés 4,8 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©