New York-i beruházások

Zöldenergiára vált az ENSZ New York-i székháza, és renoválják a Central Park egy részét is.

2019. szeptember 26.

Zöldenergiára vált az ENSZ New York-i székháza, és renoválják a Central Park egy részét is.

ENSZ székház

Zöldenergiára vált és a tagországok létszámával megegyező számú, százkilencvenhárom napelem is táplálja ezentúl az ENSZ New York-i székházát, a beruházást szeptember 24.én avatta fel Narendra Modi indiai kormányfő.

A napkollektorparkot, amelyet az indiai függetlenségi mozgalom legendás alakjáról, Mahatma Gandhiról neveztek el, India ajándékba adja a világszervezetnek. A napelemeket a világszervezet egyik épületének ötödik emeletén helyezték el. Az ott termelt energia ugyan nem fedezi a világszervezet teljes energiaigényét, de az előállítandó 86 ezer kilowattos teljesítmény több mint 30 tonna szén energiájának felel meg.

Indiai diplomaták elmondták, hogy a létesítménnyel annyi káros anyag váltható ki, amennyit egy több mint ezer fából álló ültetvény tíz év alatt kötne meg. Az indiai sajtó értesülései szerint India egymillió dollárt fordított a napelemparkra, amellyel Gandhi születésének 150. évfordulójáról - 1869. október 2. - kívánnak megemlékezni.

A park avatásának az ad különös aktualitást, hogy keddtől New Yorkban az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán államfői és miniszterelnöki szinten folytatnak vitát a klímaváltozásról. Egy előzetes tanácskozáson, szombaton, a világ minden sarkából érkezett fiatalok százai tárgyaltak ugyanerről a témáról.

Szeptember 23-án klímacsúcsot tartottak az ENSZ-ben, amelyen a világ vezetői várhatóan újabb vállalásokat tesznek a környezet védelme érdekében.

A Central Park a magasból

Central Park

Komplett ráncfelvarráson esik át a híres New York-i Central Park kevésbé ismert északi része, ahol a 150 millió dolláros (45 milliárd forintos) felújítás részeként teljesen átépítik a telente jégpályaként működő szabadstrandot is - közölte szeptember második felében a parkigazgatóság.

A meglehetősen rossz állapotban lévő jelenlegi strand átépítése mellett vízi összeköttetést létesítenek egy, a park legészakibb részén fekvő tó és egy délebbre haladó sziklás csatorna között, egy kicsit keletebbre egy újabb medencét és egy új csatornaszakaszt építenek, és ezeket is összekötik a tóval.

A 2021 tavaszán kezdődő és a tervek szerint 2024-ben záruló projekt megvalósításához szükséges pénz részben a várostól, részben magánemberektől összegyűjtött adományokból származik. Ez az 1980-ban alapított parkigazgatóság történetének eddigi legdrágább projektje.

A Central Park északi része általában kevesebb figyelmet kap a filmekben és filmsorozatokban, mint a híres déli terület, ahol sok drága lakónegyed kapcsolódik a parkhoz. A park összesen közel 3,5 négyzetkilométeren fekszik, első területeit 1858-ban nyitották meg a látogatók számára, teljesen csak 1860 és 1873 között fejezték be.

Évente több mint 40 millió ember látogat ide, de mindössze 2,5 millióan néznek közül az északi területen is. Évente mindössze 220 ezren látogatták az ottani szabadstrandot és jégpályát.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay.com

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©