Hazai hírek

Elkészült a József Attila Városi Könyvtár új épülete Makón, Szekszárdon ősszel indul a tudásközpont építése, Dél-Budán pedig új üzleti park létesül.

2019. május 17.

Elkészült a József Attila Városi Könyvtár új épülete Makón, Szekszárdon ősszel indul a tudásközpont építése, Dél-Budán 15 milliárd forintos beruházással új üzleti park létesül.

Makó - Átadták az új makói könyvtárat

Elkészült a makói József Attila Városi Könyvtár új épülete, amelynek vázlatait Makovecz Imre készítette. Az új épület nem pusztán könyvek tárhelye, hanem kultúraközvetítő intézmény – hangzott el a május 14-én tartott átadási ünnepségen.

A fejlesztésnek köszönhetően egy épületbe került a felnőtt- és a gyermekkönyvtár. A 90 ezer kötet elhelyezésére alkalmas épületben a könyvtári terek mellett előadóterem, kutatószoba, klubhelyiség, számítógépes oktatóterem várja a látogatókat. 

A város lakosságának 12-13 százaléka a könyvtár beiratkozott olvasója, de a kulturális rendezvényekkel, kiállításokkal együtt évente mintegy 40 ezer látogatót fogad az intézmény.

A háromszintes, 1840 négyzetméteres épület kialakítását a kormány 2,66 milliárd forintos támogatása tette lehetővé. A beruházás része volt a környék - a belváros teljes arculatát megváltoztató - rehabilitációja is.

Makó és Makovecz Imre neve összekapcsolódott az elmúlt évtizedekben. A művész tervei alapján a könyvtár előtt 12 épület készülhetett el a városban. A kormány összesen 13,2 milliárd forintos támogatásának köszönhetően négy épület felújítása, bővítése, kivitelezése indulhatott el.

Megtörtént Makovecz Imre első makói épülete, a Hagymaház rekonstrukciója, a könyvtár kivitelezése, bővítik a gyógyfürdőt, a Hagymatikumot és a város szülötte, Páger Antal nevét viselő mozit építenek.

Áder János köztársasági elnök (j), Szabó Marianne iparművész, textilművész, Makovecz Imre építőművész özvegye (j2), Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester (k), Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök (b2) és Lázár János fideszes országgyűlési képviselő (b) a makói József Attila könyvtár avatásán 2019. május 14-én. 

Szekszárd - Ősszel indul a tudásközpont építése

Ősszel kezdődik meg a szekszárdi könyvtárnak és levéltárnak helyet adó tudásközpont építése a Modern városok program 4,1 milliárd forintos támogatásával. A kulturális létesítmény a volt honvédségi laktanya több mint 20 ezer négyzetméteres területén épül meg.

A kétszintes épületben mintegy 2500 négyzetméteren interaktív könyvtárat alakítanak ki a most négy helyen működő Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár 364 ezer dokumentumból álló gyűjteménye számára.

A szintén négy telephelyen működő Tolna Megyei Levéltár 12 ezer folyóméternyi iratanyaga 1700 négyzetméteres területen kap helyet, emellett 1500 négyzetméteren közös használatú előadó-, oktató- és kiállítótermeket építenek. A tudásközpont átadása 2021 őszén várható.

Budapest - Új üzleti park épül Dél-Budán

Park22 néven új üzleti park építésébe kezd a White Star Real Estate a főváros XXII. kerületében, a beruházás értéke 15 milliárd forint.

A park stratégiai elhelyezkedése kedvez a városi raktározásra specializálódott szolgáltatóknak és a növekvő online kereskedelmet kiszolgáló raktárigényeknek.

A fejlesztés az idén indul, és három fázisban valósul meg. Ennek során hat raktárcsarnok épül, amelyekből háromhoz irodaépület is kapcsolódik. Kialakítanak 421 parkolót, 24 órás védelmi és beléptetési rendszert, elektromos autótöltőket és kerékpár tárolókat. A 15 hektáros telken a csaknem 61 ezer négyzetméter bérbe adható területhez több mint 53 ezer négyzetméternyi park tartozik majd.

A beruházás első ütemét a tervek szerint 2020-ban adják át, a további fázisokat az igényektől függően folyamatosan fejlesztik. Az üzleti bázis egyszerűen megközelíthető vonattal, távolsági és városi buszokkal, valamint kerékpárral is, közvetlen szomszédságában található a Campona bevásárlóközpont.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©