Országszerte indulnak a Modern Városok program beruházásai

Több városban is felújításokkal folytatódik a fejlesztési program.

2018. január 15.

Kecskeméten zenei központ, Hódmezővásárhelyen gimnázium, Dunaújvárosban pihenőpark újul meg az országos fejlesztési programban. Az elmúlt időszak bejelentéseit szedtük össze.

Kecskemét

Több mint 4 milliárd forintnyi hazai és európai uniós forrásból kezdődött meg december közepén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének korszerűsítése a Hírös Városban.

A beruházás három kecskeméti ingatlant érint: a Zeneakadémia vagyonkezelésében lévő Katona József téri műemlék kolostorépületet, a Kodály Intézet és a Kada Elek szakközépiskola által közösen használt, az 1980-as években átadott épület bővítését, valamint a szomszédos Kada Elek középiskola épületét.

A tervek szerint a beruházás első ütemében egyebek mellett a műemlékvédelem alatt álló kolostorépület teljes korszerűsítése, az oktatási és kutatási funkciók bővítése, fejlesztése zajlik majd. Ezt követően a korábbi szakközépiskolai ingatlanon egy új épület megépítése mellett a hozzá kapcsolódó épületszárny teljes felújítása és az épületek által körülhatárolt Kodály-kert kivitelezése valósul meg egy 250-300 fő befogadására alkalmas hangversenyteremmel. Ott kap majd helyet a 100 hallgató szállására alkalmas új kollégium, valamint bővül a könyvtár és az archívum raktárterülete is.

A 4,2 milliárd forintos fejlesztés révén az intézmény bízik abban, hogy a kodályi alapokon nyugvó zeneoktatás valódi fellegvárává válhat. A korszerűsítésnek köszönhetően ugyanis az intézet alkalmassá válik a nemzetközi tekintélynek örvendő foglalkozások, nyári kurzusok lebonyolítására, valamint a zeneszerző és zenetudós szellemi hagyatékának őrzésére, életművének ápolására és kutatására.

A Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet Kecskeméten

Dunaújváros

Több mint másfél milliárd forintból újul meg a dunaújvárosi Szalki-sziget és a vidámpark területe - közölte a város önkormányzata 2017 utolsó napjaiban.

A területen megújul a vendéglátó és kereskedelmi szolgáltató épület, a strandoláshoz modern öltözőket és vizesblokkokat biztosítanak, korszerűsítik a szabadtéri színpadot, valamint két strandröplabdapályát, és egy strandfocipályát is kialakítanak mobil lelátókkal. Emellett 2,2 kilométeres futópálya épül szabadtéri sporteszközökkel, a kemping keleti részén pedig fejlesztik a kikötőt és mederfenékkotrást is végeznek.

A vidámparki területen 439,5 millió forintból - amelyből előkészítésre 24 milliót már 2017-ben megkapott, a kivitelezésre csaknem 415,5 milliót pedig 2018-ban kap meg a város - újjáépülnek a vidámpark mára elvesztett funkciói.

A dunaújvárosi Szalki-sziget 

Hódmezővásárhely

2019 végéig teles egészében felújítják a belváros képét meghatározó Bethlen Gábor Református Gimnáziumot Hódmezővásárhelyen. Így egy 1898-ban emelt eklektikus stílusú iskolaépület fog megújulni - jelentették be 2018 első napjaiban. A belső helyiségek új burkolatot kapnak, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik az energetikai és elektromos rendszert, felújítják a tetőszerkezetet, kijavítják a homlokzat tégla- és kőfelületeinek hibáit.

A bővítéssel csaknem megduplázzák a jelenlegi épület csaknem 4 ezer négyzetméteres alapterületét. Sándy Gyula eredeti terveit felhasználva egy új háromszintes épületet emelnek, amelyben kerékpártároló, étterem és melegítőkonyha kap helyet. Egy meglévő épületszárnyban ráépítéssel két szaktantermet alakítanak ki. Egy új ötszintes épületben pedig tornaterem, 22 szobás kollégium, valamint könyvtár fog majd működni.

Bethlen Gábor Református Gimnázium Hódmezővásárhelyen

Forrás: MTI

Fotók: Wikipédia/Cséplő Gábor/Dghdfgsdfg, Vasarhelyiotemplom.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©