Öt területen is kormányzati cselekedeteket vár a MÉASZ

Egyetlen államtitkári kézbe kellene adni az építésügyet, többek közt ezt javasolják.

2013. június 11.

A lánctartozások ügyében, a lakás- és bérlakásépítésben, az energetikai felújítások terén és kormányzati felelős kinevezésében is lépéseket vár el az Építők Napja alkalmából kiadott sajtóközleményében a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ).

Ha a fennálló lakásállományhoz viszonyítjuk a megépülő lakások számát, figyelembe véve a  4,2 milliós hazai lakásállományt, könnyen kiszámolható, hogy a jelenlegi pótlási ütemben minden magyar lakás várhatóan 400 évnyi használat után fog lecserélődni - áll a MÉASZ a szervezet honlapján is múlt héten közzétett közleményében.

A baljós hangulatú előrejelzés nem véletlen, a szervezet szerint a MÉASZ májusban megválasztott új elnöksége az építőanyag-ipar valaha volt legsúlyosabb válsága elleni küzdelemmel kezdte meg munkáját Vidor György vezetésével.

A magasépítés hanyatlásának tendenciája mint írják, kiemelten sújtja az építőipari munkavállalókat, akik jellemzően külföldön próbálnak megélhetést keresni. Eközben az építőanyag-ipar magyarországi termelőegységei gyárbezárásokkal, kapacitáscsökkentéssel, elbocsátásokkal próbálják meg elkerülni a végelszámolást.

parlament 01 A kormányban bíznak (Fotó: Földi Imre)

A problémák felvázolása után a MÉASZ öt pontba szedi a lehetséges megoldási utakat, melyekhez kormányzati segítséget vár el.

A lánctartozások ügyében az állam mutasson az állam jó példát: az állami beruházások kerüljenek mindig határidőre kifizetésre. A lakásépítések terén a MÉASZ szerint az ide átcsoportosítandó források gyorsan megtérülnek az állami támogatás ellentételezéseként elvárandó kötelező számla-bemutatásból keletkező adóbevétel-többletből.

A bérlakás-szektor elindulásához szükséges törvényi kereteket változtatná meg a szervezet, másrészt szeretnék, ha a kormányzat beemelné a lakhatási támogatást a bérkiegészítő juttatások közé. A lakások energetikai felújítása során komplex programokat vár el a MÉASZ, és elfogadhatatlannak tartja, hogy ilyen állami programra – a jelenlegi kormányzati tervek szerint – 2015-ig kell várni.

A szövetség végül azt is javasolja a kormánynak, hogy egyetlen államtitkári kézbe kellene adni az építésügyhöz tartozó kormányzati feladatokat. Ezek ma a Belügyminisztérium, a Nemzeti Gazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium különböző szervei hatáskörébe is tartoznak.

(Forrás: Measz.hu)

(A címlapkép forrása a Morguefile.com, a szövegközi kép: MTI, Az Országgyűlés plenáris ülése 2013. június 11-én.)

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©