Váratlan lelet került elő egy skóciai hídfelújítás során

2015. augusztus 28.

Egy üveg legalább 121 éves whiskyre bukkantak egy skóciai időkapszulában, amely feltételezések szerint az 1890-es évekből származó tárgyakkal van tele, többek közt egy 1894. szeptemberi újság is van benne.

Az időkapszulára építőmunkások találtak a skóciai Ruthven híd szerkezetében, akik aztán a szintén skóciai Highland Folk Museumnak ajándékozták a leletet. Az intézményben alaposabban megvizsgálják majd. A népművészeti múzeum olyan tárgyakat gyűjt, amelyek bemutatják, milyen volt az élet a skót felföldön az 1700-as évektől az 1900-as évek közepéig.

A Ruthven híd, ahol a whiskey előkerült

"Izgalmas belegondolni, hogy a kapszula, és benne ezek a tárgyak több mint egy évszázada ott pihentek a hídban elrejtve" - mondta a Morgan Sindall építőipari cég egyik munkatársa a BBC-nek augusztus végén. Az 1890-es évek óta "rendkívül nagyot változott a világ, elég belegondolni abba, hogy ezen a hídon akkoriban még lovakkal keltek át" - tette hozzá Robert Ogg.

Nem ez az első alkalom, hogy matuzsálemi korú szeszes italra bukkantak Nagy-Britanniában: júniusban egy 140 éves üveg sört találtak egy garázsban. A ritkaságot aztán 600 fontért elárverezték. Mint kiderült, a sört eredetileg George Nares északi-sarki expedíciójára vitték volna az ellátmány részeként. 2007-ben egy 1852-es üveg sör került elő, szintén olyan, amelyet kifejezetten egy északi-sarki expedícióra palackoztak, csak azt Edward Belcher küldetésére. A ritkaságot szintén eladták. 

A felújítás során amúgy a ma is használt elavult, egypályás hidat teljesen elbontják, és egy modern hídat építenek a helyére. Az eredeti szerkezetből csak a kőpillérek maradnak meg. A  munkákkal év végére végeznek a szakemberek.

Forrás: BBC

Fotó: Scottishconstructionnow.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©