Kiállították Budapest óriásmakettjét

Négy napig ingyen volt látható Budapest 250 négyzetméter alapterületű méretarányos makettja a nemsokára megnyíló Bálna kulturális centrumban.

2013. október 08.

Igazi építészeti különlegességet láthattak a csütörtöktől vasárnapig négy napon keresztül a múlt héten a látogatók a nemsokára megnyíló Bálna kulturális centrumban. Budapest méretarányos térképére sokan voltak kíváncsiak.

A Kortárs Építészeti Központ által rendezett III. Nemzetközi Makettfesztivál keretében állították ki, Budapest a hetvenes években készült 1:500 méretarányú makettjét a ferencvárosi Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumban. A mintegy 250 négyzetméter alapterületű, több különálló darabból álló - ezért nehezen kiállítható - installációt korábban több külföldi kiállításon - többek közt Párizsban, Rómában, Bécsben és Berlinben - is közszemlére tették.

'A makett fából van, az alap amerikai furnérlemezből, az utak, a terek és a Duna fenyő furnérból, az épületek amerikai diófából készültek, a hegyek pedig tömör fenyővel vannak kitöltve. A teljes makett 167 darab 80 x 120 centis elemből áll, ebből a Bálnában csak 126-ot tudtak kiállítani, mivel ott sem fért el több.' - írja róla a Ferenci András a Budapest.postr.hu bloggere. A makettre ráfér a frissítés, ugyanis a rendszerváltás óta nem mindenhol frissítették, Kortárs Építészeti Központ és Finta Sándor főépítész szeretné rendezni a makett sorsát.

óriásmakett 01

Igazi különlegesség - Érdeklődők nézik Budapest 1:500 méretarányú makettjét a III. Nemzetközi Makettfesztiválon

A fesztiválon egyébként többek közt kiderül, hogy milyen innovatív szerepe lehet a városi környezet kialakításában a makettnek egy olyan korban, amelyben az építészek és a döntéshozók munkáját információs technológiai megoldások sora támogatja. Szó esik arról is, hogy miként érzékelik az ott élők a nagyvárosok mindennapi változásait.

A szombaton és vasárnap tartott workshopok keretében előad a holland Michiel van Iersel urbanista, aki a városi kulturális innovációval kapcsolatos friss megoldásokat mutatta be a közönségnek. A holland Martijn Engelbregt képzőművész a digitálisan létrehozott és a kézzel tapintható világ kapcsolatáról beszél, Kiss Ádám vizualizációval foglalkozó művész pedig a főváros óriásmakettjén tartott kísérleti vetítéseket. A program keretében a résztvevők új maketteket készíthettek, a gyerekeket makettkészítő sarok is várta az eseményen.

Az óriásmakett sorsáról megkérdeztük a Kortárs Építészeti Központot, ahol azt mondják, az október végi nyitásig, ha meg tudnak állapodni az üzemeltetővel, lesz lehetőség még látni makettet.

Forrás: MTI, Budapest.postr.hu A kép forrása az MTI, Fotó: Mohai Balázs

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©