Egymilliárd dolláros villamos Dubajban

2014. december 12.

Már egy hónapja működik, és légkondicionált állomásokkal és elegáns első osztályú kocsikkal szállítja utasait az Egyesült Arab Emírségek első villamosvonala.

A 10,6 kilométeres vonal a gyorsan fejlődő város turisták körében is népszerű délnyugati partvonalán kínál közlekedési alternatívát az autókkal szemben. A 17 állomásosra tervezett vonal nemrég átadott első szakaszán 11 állomás található, amelyek mindegyike zárt és légkondicionált. A vonal most átadott, 10,6 kilométer hosszú, tizenegy megállót érintő első szakasza Dubaj legsűrűbben lakott részein fut végig. A tervek szerint a maradék két szakaszt, és a hozzájuk tartozó hat állomást 2016-ig fejezik be. 

Dubaj Dzsumeira negyedében halad az Egyesült Arab Emírségek első villamosvonalának egyik szerelvénye (MTI/AP)

Akárcsak a dubaji metró, a villamos is külön kocsival várja a női utasokat. Ezenkívül az alapdíj kétszereséért, 6 dirhamért (mintegy 400 forint) lehet jegyet kapni az elegánsabb első osztályú kocsikba. A szolgáltatáshoz az Alstom tizenegy hétrészes Citadis 402-es szerelvényt szállított. A negyvennégy méter hosszú, alacsonypadlós, légkondicionált villamosokra négyszázöt utas fér fel.

Egyes megállóknál liftek és mozgólépcsők gyorsítják a közlekedést. A felsővezetéket esztétikai okokból nem építették ki, az áramot a járművek a vonal teljes hosszán harmadik sínről veszik fel, amelyről a villamosok aljára épített kefék takarítják le a homokot.

Mohammed bin Rásid ál-Maktúm sejk, Dubaj uralkodója olyan villamost szeretett volna építtetni, amely "a biztonságot és luxust tekintve is egyedülálló a világon" és "előkelő szolgáltatást tud nyújtani mind a lakosok, mind a látogatók számára".

Mivel Dubaj lakossága folyamatosan növekszik, a hatóságok szeretnék népszerűbbé tenni a tömegközlekedést a többnyire autópárti városban. A vonal építése 1,09 milliárd dollárba, azaz mintegy 270 milliárd forintba került. A pálya megépítése az Alstom irányítása alatt zajlott. 

Dubaj kikötői negyedében (MTI/AP)

Videón:

Forrás: Iho.hu

Fotó: MTI/EPA/Ali Hajder, Videó: GulfNewsTV

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©