Kína autópályát építene Tibetben

2014. október 09.

Kína autópályát építene Tibetbe, ám a rendkívüli éghajlati, környezeti és talajadottságok jelentette kihívásnak egyelőre főleg az elméleti megoldásain dolgoznak a szakemberek.
 
Az egyik kínai hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint Kína képes megépíteni az utat a Tibeti Autonóm Terület és a szomszédos Csinghaj tartomány között, hiszen megbirkóztak a világ legmagasabban futó vasúti pályájának megépítésével is. A Csinghaj-Tibet vasútvonalat teljes hosszában 2006-ban adták át.
 
Az 1900 kilométer hosszú autópályának körülbelül 500 kilométeres szakasza futna egy fagyott földsávon, a mérnököknek ez jelenti az elsődleges problémát. Mindemellett a Csinghaj-Tibet fennsíkot jellemző rendkívüli körülmények, vagyis az átlagosan 4500 méteres tengerszint feletti magasság és a fagypont alatti évi középhőmérséklet, a kevesebb oxigén és az erős napsugárzás figyelembe vételével kell olyan műszaki megoldásokat találniuk, amelyek az építés és a jövőbeni karbantartás szempontjából a legoptimálisabbak.

A tibeti fennsík számos mehézséget rejt az az autópálya-építők számára (illusztráció)

A szakembereknek számolniuk kell a majdani környezeti változások hatásaival is, továbbá megoldást kell nyújtaniuk a sérülékeny és feltételezhetően sérülő ökológiai környezet helyreállítására - hangoztatta Vang. Az északnyugati Csinghaj tartomány székvárosa, Hszining és a tartományon belüli Caka város közötti 300 kilométeres szakaszon már elkészült az út alapja és egy másik 400 kilométeres szakaszon is folyamatban van a munka.
 
Egyelőre a hátralévő 1100 kilométer okoz fejtörést a mérnököknek, de a Hszining és Lhásza közötti autópálya nem megvalósíthatatlan. Lhásza egyébként az egyetlen regionális székhely, amely nincs bekapcsolva az országos autópálya-hálózatba. Jelenleg három főútvonal vezet Tibetbe, Szecsuanból, Hszincsiangból, és Csinghajból.
 
A kutatók jelezték, fel fogják használni a kemény terepen vezető, 1142 kilométer hosszú vasútvonal építésekor tapasztaltakat. A vasút 550 kilométer hosszan épült olyan talajon, ahol a föld 30 méteres mélységig fagyott. A nyári hónapokban azonban a talaj megolvadásával keletkező olvadékvíz elvileg olyan helyzetet teremtett volna, amelyben vasúti pálya, különösen terhelés alatt elkerülhetetlenül megsüllyed. Ezt oldották meg hosszas kísérletek után úgy, hogy technikai beavatkozással biztosítják a talajszilárdságot, megakadályozva a töltés alatti talaj felolvadását.

Videó a 2006-ban átadott vasútról:

Térképen:

Forrás: MTI

Fotók: Thinkstockphotos.com, Videó: Henry Lau

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©