Építőipari ágazati képzőközpont Pécsett

Ősztől 150-en tanulnak építőipari hiányszakmákat az MB-BAU képzésein. 

2024. augusztus 29.

A gyakorlatközpontú felnőttképzési kezdeményezés válasz az elmúlt években kialakult munkaerő hiányra. A megyei vállalkozások egy része felismerte, nem várhatják csupán az iskolarendszertől a helyzet megoldását, saját maguknak is tenniük kell azért, hogy a jövőben kellő számú szakképzett munkavállalójuk legyen.

Súlyos gondot okoz az építőipari ágazatban a munkaerőhiány. A gyakorlott szakemberek jelentős része külföldre vándorolt, a ma pályát választó fiatalok közül – a kedvezőtlen demográfiai folyamatok következtében is – egyre kevesebben fordulnak az építőipari szakmák felé.

„Az átlagember is szembesül a hosszú várakozási időkkel és a sokszor rossz minőségű munkát végző, képzetlen „szakemberek” problémájával. Az elmúlt évtizedekben sem erkölcsileg, sem anyagilag nem becsülték meg az építőipari szakmákat, és ennek következménye, hogy a fiatalok inkább könnyebb pénzkeresettel kecsegtető területek felé fordulnak. Ezért fontos megmutatni, hogy az ágazat ma már modern technológiákat, gépeket használ, és szép karrierlehetőségeket kínál pénzügyi és szakmai értelemben egyaránt” – véli Magyari Csaba, az MB-BAU cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője, aki maga is részt vállal a szakmacsoport népszerűsítésében.

Magyari két évvel ezelőtt ott volt a több szereplő összefogásával létrejött az országban egyedülálló, a megyei építőipari szak- és felnőttképzés bázisát jelentő Pécsi Ágazati Képzőközpont megszületésénél. Az intézmény az iskolarendszerben elérhető eszközparknál sokkal modernebb felszereltséggel rendelkezik, így a diákok a legújabb technológiákat is elsajátíthatják, jókora előnyre szert téve a munkaerő piacon.

„A 2022/23-as tanévben 58 fővel indult a képzés, tavaly 127-en voltunk, most pedig várhatóan 154-en kezdik meg a tanulmányaikat szeptembertől. Bővítjük a bevont szakmák körét: az ácsok, burkolók, festők és kőművesek mellett magasépítő, vegyész, földmérő, földügyi és térinformatikai technikusok szakirányú oktatását is végezzük, ősztől pedig kezd az első szárazépítő évfolyam. Ezek mindegyikére komoly piaci igény mutatkozik” – összegezte Magyari Csaba.

A Képzőközpont sikeres működésének egyik alappillére a vállalkozásokkal való együttműködés. Ma már hetven feletti a céges partnerek száma, akik a megfelelő szakmai gyakorlati ismereteket biztosítják a tanulóknak. A cél, hogy a végzettek munkába állva már önállóan vagy minimális felügyelettel tudjanak dolgozni.

A vállalatoknak az is nagy könnyebbséget jelent, hogy adminisztrációs terhek és költségek nélkül képezhetnek utánpótlást. A jogszabályban előírt tárgyi és személyi feltételeknek viszont természetesen meg kell felelniük. Ezt a Képzőközpont ellenőrzi és vállalja érte a felelősséget.

A modell sikerét mutatja az alacsony lemorzsolódás: az előző tanévben 76-an tettek sikeres vizsgát. Többségük szerencsére a frissen megszerzett szakterületén helyezkedett el, egy részük pedig visszatért másodszakmát tanulni. Összességében a teljes régiós építőipari szakmai oktatás 95%-a a Képzőközpont keretein belül folyik.

MB-BAU sajtóközlemény

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©