Folytatódik a Market Építő CSR programja

A Market Építő Zrt. által életre hívott ROM Vándor program részeként megújult a harmadik Árpád-kori templomrom.

2024. július 22.

A ROM Vándor néven ismertté vált programot 2021-ben indította el a Market Építő Zrt. A kezdeményezés legfőbb célja a hazai történelmi műemlékeink megóvása, szakszerű helyreállítása és népszerűsítése, mindezt olyan módon, hogy közben a műemlékek természeti környezetének megújítására is figyelmet fordít a vállalat, elősegítve ezzel a kulturális örökség és a turizmus fejlődését az adott régióban.

A több mint egy évig tartó gondos előkészítési fázist követően az örökségvédelmi program első állomásaként 2022-ben a Zsámbéki-medencében található Töki romtemplomot óvta meg a lassú pusztulástól a vállalat. 2023-ban pedig a Balaton partján található Kövesdi templomrom és környezete újulhatott meg. Ez utóbbi projekt esetében nem csak a Balaton-régió túra- és zarándokállomásainak sora gazdagodhatott egy újabb rehabilitált szakrális építménnyel, de több olyan építéstörténeti, régészeti felfedezés is született, amely tudományos jelentőségű.

„Az unikális kezdeményezés az elmúlt évek alatt vállalatunk CSR zászlóshajójává vált. Az építőipar kiemelt szereplőjeként a társadalmi szerepvállalást tekintve is követendő példával kívántunk előállni, ezért egy olyan, több éves időszakon átívelő komplex CSR programot alkotottunk, amely szervesen illeszkedik építőipari tevékenységünkhöz és az „Építeni szeretünk” hitvallásunkhoz, hosszú távon is értéket teremt, országosan kiterjeszthető, továbbá lehetőséget biztosít a munkatársaink bevonására.” – mondta el Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója.

Az elért eredmények, a szakszerűen elvégzett rommentések a műemlék védelemmel foglalkozó szakemberek figyelmét is felkeltették. Az idei évben az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága „Példamutató Műemlékgondozásért Díjjal” tüntette ki a Market Építő Zrt. ROM Vándor CSR-programját, elismerve ezzel a példaértékű társadalmi szerepvállalást, valamint a magas szakmai színvonalon megvalósított minőségi rom-helyreállításokat.

A templomrom egy Árpád-kori, egyhajós, patkóíves szentélyű, északkeleti irányba tájolt kis templom maradványa. Az örökségmentő projekt keretében megvalósult a középkori falazatok konzerválása, állagmegóvása – megerősítve a megmaradt falszövetet. A falazati munkálatok a területen összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával történtek. A szakrális tér funkcióját egy kőtömb oltárral és egy kőpaddal jelzik.

A projekt külön hozzáadott értéke, hogy a templomrom hivatalosan is műemléki védettséget kapott.

A program tartalmi vázát a hazánkban nagy számban fellelhető, elhagyatott középkori romok adják; ezek leginkább kisebb települések külterületén meghúzódó templom- és kolostorromok. Országosan több száz ilyen típusú építészeti örökség található, melyek az idő és az elhanyagoltság nyomán fokozatosan pusztulnak. Megmentésük, minőségi rehabilitációjuk példátlan vállalati kezdeményezés, amely hosszútávon a következő generáció számára is értéket teremt.

Market Építő sajtóközlemény

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©