Hírek az építőanyag-piacról

Habüveg hőszigetelő-anyag gyártásába kezd egy pécsi vállalkozás, befejeződött a Knauf Insulation dicsőszentmártoni gyárának építése.

2024. szeptember 20.

Habüveg hőszigetelő-anyag gyártásába kezd a pécsi Hungaro Energy Kft.

Az építőiparban hőszigetelésre használható habüveg gyártását kezdi meg a földgáz és villamos energia értékesítéssel, ehhez kapcsolódó karbantartási tevékenységekkel és energetikai tanácsadással foglalkozó pécsi Hungaro Energy Földgáz, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft - adta hírül a vállalat szeptember 17-én.

A magyar tulajdonú, 2008 óta működő cég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pluszban (Ginop+) nyert 1,5 milliárd forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást a vállalkozás új tevékenységnek elindítására és az ehhez szükséges technológiai háttér megteremtésére.

A projekt keretében a habüveg előállításához szükséges eszközöket - így üveghulladékot feldolgozó, üvegcserepet és üveglisztet előállító, és habüveget létrehozó gyártósort, továbbá egy 40 kilowatt teljesítményű biomassza kazánt - szerzett be a társaság.

Az építőiparban hasznosítható szigetelőanyag, habüveg előállításába azért fogott bele a cég a közlemény szerint, mert piaci rést fedeztek fel az elhasználódott kommunális és ipari üveghulladék - így palackok, befőttes üvegek, ablakok, szélvédők - hatékony újrafeldolgozása terén.

A vállalkozás új fejlesztése a társaság várakozásai szerint azért lesz piacképes, mert - az építésügyi, környezetvédelmi előírások szigorodása és a beruházók energiahatékony technológiák iránti törekvése miatt - már rövid távon robbanásszerűen fog növekedni a habüveg iránti kereslet a térségben.

A Hungaro Energy Földgáz, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. nettó árbevétele a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2023-ban 41,852 milliárd forint, egy évvel korábban pedig 8,884 milliárd forint volt úgy, hogy bevételeinek több mint ötödét exporttevékenységgel érte el. A vállalkozás 2023-ban 141 millió forint nyereséggel zárt, 2022-ben 195 millió forint volt az adózott eredménye.

Befejeződött a Knauf Insulation dicsőszentmártoni gyárának építése

Befejeződött a Knauf Insulation dicsőszentmártoni gyárának építése – írta az economica.ro a vállalat közleménye alapján szeptember 4-én. A 140 millió eurós beruházással létrejött gyárban az idén az utolsó negyedévben indul a termelés.

A romániai Maros megyében található létesítmény a német cég legnagyobb ásványgyapotot gyártó üzeme Kelet-Közép-Európában. Az építése 2023-ban kezdődött, a termelés pedig az idei utolsó negyedévben indul.

A beruházás értéke 140 millió euró (55,004 milliárd forint). Az üzemben 100-nál többen fognak dolgozni. A gyár termelési kapacitása hozzávetőleg évi 100 millió négyzetméter, 75 ezer tonna ásványgyapot, amelyet részben exportálni fognak.

"Ez egy figyelemre méltó siker, ami Dicsőszentmártont a nemzetközi ásványi üveggyapotgyártás kulcsfontosságú helyszínévé teszi" – nyilatkozta Adrian Garofeanu, a Knauf Insulation romániai és bulgáriai vezérigazgatója. 

A Knauf Insulation 2008 óta van jelen a romániai piacon, a tavalyi árbevétele 123,5 millió lej (9,751 milliárd forint) volt. A legnagyobb európai építőanyaggyártók közé tartozó, 1932-ben alapított Knauf csoportnak még egy cége van Romániában, a Knauf Gips.

Forrás: MTI

Fotók: Knaufinsulation-tarnaveni.ro, Decorexpro.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©