Látványos videó Európa legnagyobb intelligens városfejlesztési projektjéről

Balettozó toronydaruk láthatóak a bécsi Aspern City beruházásról egy éve készített látványos timelapse videón. A beruházás azonban nem csak ezért különleges.

2015. március 26.

Jelenleg Bécsben zajlik Európa egyik legizgalmasabb és legnagyobb városfejlesztési projektje. A város észak-keleti részén épülő Aspern negyed a világ első intelligens városa lesz, ahol számos technológiai újítást próbálnak ki élesben.

2013-ben kezdődött el az Apsern City kivitelezése, és az utolsó fázist 2030-ban adják át a tervek szerint. A Siemens által is támogatott nagyszabású városfejelsztési beruházás során egy 20 ezer lakószámú városrészt húznak fel Bécs észak-keleti külső kerületében. A kerületben lakások és irodák mellett üzleti, tudományos, kutatási és oktatási intézmények is helyet kapnak, de nem maradnak el a parkok sem, a negyed 240 hektáron épül.

Aspern City azonban nem csak a méretei miatt lenyűgöző, a cél az, hogy egy energia-optimális városi környezet fejlesszenek ki. Aspern ugyanis intelligens város lesz, a felhúzott 213 bérlakás lakói egyfajta élő laboratórium önkéntes tesztalanyaivá válhatnak. Az első lakók már 2014 őszén már be is költöztek a negyedbe. A lakásokba és az épületekbe okos mérőórákat és lakásszabályozó rendszereket építenek. Például a szén-dioxid szintjét mérő és az automatikus vezérlésű légcserélő berendezéssel lekapcsolhatók bizonyos konnektorok, amelyekhez az állandóan nem használt készülékek (televízió, rádió, HiFi) csatlakoznak. A világítást és a fűtést okostelefonnal lehet majd vezérelni. Az elektronikát a Simens szállítja.

Az építkezés látképe

A kerületben egy intelligens épületmenedzselési rendszert is felszerelnek, ehhez csatlakozni fog a helyi óvoda és az iskola is. Ezenkívül az egyik épület bevonásával vizsgálják, hogy miként lehet elraktározni, illetve a hálózatba visszajuttatni a fel nem használt energiamennyiséget.

Az projekt teljes költségvetése a következő évekre 38,5 millió euró, ebből 10 millió eurót tesznek ki az okos rendszerek infrastruktúrájával kapcsolatos kiadások és 14 millió eurót a kutatási összegek. A programot 3,7 millió euróval támogatja a helyi klíma- és energiaalap. A kutatási eredményeket nem csak Aspernben fogják felhasználni, hanem számos más régióban is támogatnák az intelligens város projekteket. 

És a látványos videó:

Fotó és videó: FilmSpektakel

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb építőgépes, gazdasági vagy éppen beruházásokkal kapcsolatos hírekről, kövessen minket a Facebookon is!

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©