Összefogás a hazai egyetemekkel az építőipar megújulásáért

A tananyagok fejlesztésében, az egyetemi szintű mérnökképzés értékelésében, a gyakorlati képzésben, a közös kutatásokban látja az ÉVOSZ a tennivalókat.

2024. július 25.

Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az építésgazdasági értéklánc megújulásához elengedhetetlen a mérnökképzés, a kormányzat és a piaci szereplők jól szervezett, tartós együttműködése konkrét célok mentén, mérhető feladatfelvállalásokkal. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére. A tananyagok továbbfejlesztésében az ÉVOSZ szakértői, a nagy tapasztalatú gyakorlati szakemberek a jövőben is bevonásra kerülnek.

A mérnökképzés népszerűsítése a sikeres szakmabeli kollégák, cégvezetők nélkül nehézkes. Az építőipar még nehéz piaci körülmények között is biztos állást és szakmai fejlődést ígér a pályaválasztóknak, a végzős építőmérnököknek, az építészeknek és a szakági mérnököknek.

Az építőipari szakma posztgraduális továbbképzési igénnyel is fellép, valamint a gyors, úgynevezett tűszerű képzéseket helyezi előtérbe, amit munka mellett nagyobb létszámban tudnak vállalni az érintettek és a munkaadóik egyaránt.

Az egyetemi oktató pálya vonzóvá tétele a szakma érdeke is. Az ÉVOSZ tagszervezetei aktívan részt kívánnak venni a dolgozattémák definiálásában, a pályaorientációban és az egyetemi oktatói életpályát fejlesztő programok kialakításában. Tudományos diákköri témák kijelölése és a dolgozatok értékelése, elismerése közös cél.

Az egyetemek az ÉVOSZ támogatásával és közreműködésével részt vállalnak a középiskolák szaktanári képzésében. Az egyetemek gyűjtik, elemzik és megosztják a mérnökkibocsátást jellemző statisztikai adatokat, és a jövőben együttműködnek az ÉVOSZ-al és az ipari partnerekkel a középiskolai pályaorientációs tevékenységekben.

Magyarország jövőjének kulcskérdése a saját kutatások sikere. Képesek legyünk egyszerre fejleszteni működőképességünket és élen járni többek között az ország klímaváltozásának alakításában. A technológiák közös oktatásával, kutatásával együtt akkor érnek el sikereket, ha növelik az együttműködést az építésgazdaság és az oktatás-kutatás szereplői között. Az ÉVOSZ az együttműködés során az ipar által látható és igényelt tapasztalatokat, irányokat jelzi, hogy közösen tudjanak iparági jövőtechnológiai stratégiát kialakítani.

Fontos, hogy a jövőben az egyetemek és a vállalkozások közötti közös kutatási témák meghatározásra kerüljenek. Részben iparági finanszírozás is szükséges a hatékony technológiák, építési termékek meghatározásához. Az egyetemek közötti jobb kutatási munkamegosztást a szakma ésszerű lépésnek tartja.

El kell érni, hogy a tanulmányi idő kezdetétől minél több hallgató rendszerességgel kapcsolódjon be a termelői, tervezői és kivitelezői gyakorlati folyamatokba, konkrét projektekhez, vállalkozásokhoz kapcsolódva.

Az egyetemi oktatás továbbfejlesztése kereslet-orientált kell, hogy legyen. Ehhez szükséges a pályakezdő, fiatal mérnökök és munkaadójuk képzést érintő értékelése is. Mit tartottak fontosnak a tantárgyi vizsgákon, és mit a kezdő mérnökök munkájának értékelésénél?

A munkahelyi tapasztalat iránytű a képzés továbbfejlesztéséhez, hangsúlyozza Koji László ÉVOSZ elnök. A jövőben közös felmérések és értékelések is fogják segíteni a gyakorlatorientált mérnökképzést az építőiparban.

ÉVOSZ sajtóközlemény

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©