Versenyjogi aggályok a brit cementiparnál

2013. május 24.

Egy sor olyan intézkedést fontolgat a brit versenyfelügyelet (Competition Commission, CC), amellyel megregulázná a brit cementipart - derül ki a felügyelet tegnapi közleményéből. A felügyelet "komoly problémákat" állapított meg az ágazat szerkezetében és a cégek magatartásában egyaránt.

A CC első értékelése szerint 2007 és 2011 között brit fogyasztókat legalább 180 millió font (211 millió euró) értékű hátrány érte. A versenyfelügyelet régóta figyeli az aggregátumok, cement és készen kevert beton piacát az Egyesült Királyságban, és megállapították, hogy van koordináció a három nagy piaci szereplő, a Lafarge aszfalt, a Cemex és Hanson (új belépő) között, már ami az árak megállapítását illeti. Így összejátszva magasabb árakat adtak minden cementipari terméküknek.

Martin Cave, a versenyfelügyelet alelnöke a közleményben ezt mondta: "Meglepő, hogy alacsony a kereslet ellenére, mely a cementipart jellemezte az elmúlt években, a termelők az árai és a nyereségessége is növekedett."

Máshol sem működtek teljesen sportszerűen a cementgyártók. Korábban hírt adtunk róla, hogy a Heidelberg elfogadta a német Legfelsőbb Bíróság korábbi döntést, melyet főleg a '90-es években folytatott kartellezés miatt kapott a cég.

BFQ0265A_3.tif 3

A brit versenyfelügyelet székháza - Bekeményítettek.

(A képek forrása a freedigitalphotos.net - címlapkép - és a competition-commission.org.uk.)

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©