Zenélő út

Lőrinci és Hatvan között egy szakaszon az útburkolat lejátssza az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalának egy részletét.

2024. szeptember 06.

A 2x1 sávos 21. sz. főutat 2015 és 2019 között fokozatosan bővítették 2x2 sávosra, ennek köszönhetően Salgótarján és Hatvan között ma már mintegy 52 km hosszon összesen 4 sávon közlekedhetnek az autósok. A négynyomúsítás révén nőtt a forgalombiztonság: jól mutatja ezt, hogy a beruházást követően jelentősen csökkent a súlyos közlekedési balesetek száma, illetve a menetidő is lényegesen lerövidült a nyomvonal mentén fekvő települések között.

Az útfejlesztés után a közelmúltban kiegészítő munkákat is végeztek, melynek során egységesítették a forgalomtechnikai elemeket, valamint a tömegközlekedés használatát elősegítő fejlesztéseket is végeztek. Ennek keretében 2024. július 5-én Pásztón az Irinyi úti különszintű csomópontban lévő buszöblöknél átadták a buszvárókat és a gyalogosok biztonsága érdekében létesített gyalogátkelőhelyeket, illetve bővült a közvilágítás és a térfigyelő kamerahálózat is. A csomópontnál kiépített két, összesen 46 férőhelyes szilárd burkolatú gépjárműparkoló kényelmes és biztonságos parkolási lehetőséget nyújt, míg az 50 kerékpár befogadására alkalmas fedett tároló lehetőséget teremt a kerékpárok biztonságos tárolására. A személyi biztonság növelése és a vagyonvédelem érdekében a 21. számú főút legtöbb aluljárójában: Tar, Mátraverebély, valamint Bátonyterenye térségében kamera rendszer került telepítésre.

A projekt részeként további fejlesztések zajlanak. A tari és a szurdokpüspöki különszintű csomópontban lévő buszöblöknél buszvárókat és gyalogos átkelőhelyeket alakítanak ki várhatóan év végéig. A helyi vízelvezetési problémák megoldásának érdekében pedig rendezésre kerül a Hidegvölgyi-vízfolyás medre Pásztótól délre, mintegy 3,6 kilométeren.

A zenélő útszakasz a projekt megkoronázásaként valósult meg, mely különleges élményt nyújt a gépjárművel közlekedőknek. A dallam megszólaltatása érdekében az aszfaltburkolaton speciális felfestéssel bordázott felületet alakítottak ki az adott zenei dallam szerinti periódus hosszak és hangszünetek megfelelő kiosztásával. Ezen autóval áthaladva a dallam különböző magasságú hangjait a barázdák egymástól való távolsága határozza meg, a hangzást a burkolati jelek kontúrjainak pontossága adja.

Az ország harmadik zenélő útjának dallamaként az Ismerős Arcok együttes Nélküled című száma szólal meg. A Lőrinci és Hatvan között található mintegy 550 méteres szakaszon 80 km/h sebességgel ajánlott haladni, ha ugyanis ennél gyorsabban vagy lassabban autózunk, módosul a dallam eredeti üteme.

A teljes beruházás az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a HE-DO Építő Zrt. kivitelezésében közel nettó 1,77 milliárd forintból valósult meg.

A 21-es főút zenélő burkolata a harmadik az országban, emellett a 67-es főút egy szakaszán a Republic 67-es út című száma, míg a 37-es úton Szerencs környékén az Érik a szőlő című népdal dallama hallható.

Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóiroda

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©