Építőgép-csúcsforgalom az épülő M43-as autópályán

2014. július 24.

Jövő év közepén helyezhetik forgalomba az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti 23,1 kilométeres szakaszát.
 
Jelenleg is gőzerőval dolgoznak a munkagépek az épülő autópályán, ahol még van teendő. A nyomvonal végig 3 méter magyas töltésmagasságon vezet, ez alól csak a vasútvonalan kereszteződései jelentenek kivételt, ahol a töltésmagasság eléri a 10 métert is. Ennek oka, hogy a térségben a nagy csapadékok után nagy belvíz szokott kialakulni. 
 
A hídépítést tekintve a Duna Aszfalt befejezte a szakaszon lévő összes híd alépítményét, jelenleg a felmenő- és felszerkezet építését végzik. A makói felüljárónál a gerenda beemeléssel is végeztek, most a pályaszerkezetet betonozzák. Az szakaszon több finisher dolgozik, amik a beton, illetve aszfalt alapréteg és az aszfalt kötőréteg kivitelezését végzik. A képek tanúsága szerint Vögele aszfalt finisherek és Bomag úthengerek építik a sztrádát.

Aszfalt finisher az M43-as autópálya építkezésén 2014.07.17-én

 
Úthengerek simítják a leterített aszfaltot ugyanott
 
Az M43-as szerepe
 
A Duna Aszfalt Kft. 2013 tavaszán kezdte el a kétszer kétsávos sztrádaszakasz kivitelezését, a beruházás jelenleg több mint 50 százalékos készültségen áll. Amennyiben a román oldalon is elkészül a mintegy 40 kilométeres szakasz, jövő év közepére létrejöhet Araddal, Temesvárral és Dél-Erdéllyel az első autópálya-kapcsolat.
 
Az új autópálya elkészültével a 43-as út mellett fekvő települések, Apátfalva, Magyarcsanád és Nagylak mentesülnek a belterületükön áthaladó tranzitforgalomtól. Az M43-as azért hasznos a hazai közlekedés szempontjából, mert befejezésével a Nyugat-Európából a Balkán és Törökország felé tartó nehézgépjármű-forgalmat végig autópályán, az M0-áson kétszer három sávon lehet átvezetni az országon.

A vékony pirossal jelölt sáv épül most

Az épülő pálya videón:

Forrás: MTI, NFI

Fotó: MTI, Kelemen Zoltán Gergely, Grafika: MTI, Videó: NFI

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©