Kína mindenkit lenyom felhőkarcoló-építésben

2014. július 18.

Minden más országot leköröz majd felhőkarcolóinak számával Kína a következő öt évben. Ez derül ki a CBRE amerikai ingatlanpiaci vállalat új elemzéséből.

A CBRE adatai szerint a világ összes szupermagas, vagyis 300 métert meghaladó épületének több mint fele Kínában lesz az évtized végére, messze túlszárnyalva az Egyesült Államokat. Az összes ebbe a kategóriába eső, jelenleg is építés alatt álló és 2020 előtt elkészülő torony több mint 70 százaléka Kínában található, a száz legmagasabb közül 60 a kelet-ázsiai országban épül. 
 
A legtöbbször cégek központjaiként, irodaházakként, és kisebb arányban hotelként és lakóingatlanként szolgáló épületek Kínában már most is a nagyvárosok meghatározó elemei, de a legtöbb új felhőkarcoló a cég statisztikái szerint a legnagyobb városokon kívül eső vidékeken épül.
 
Nemcsak Kínában, az egész ázsiai régióban jellemző a felhőkarcolók iránti lelkesedés, ennek hátterében a jelentés szerint az áll, hogy az országok globális pénzügyi-gazdasági központ szerepük hangsúlyozásának eszközeként, vagyis státuszszimbólumként használják azokat. Ez volt a fő szempont a 492 méter magas sanghaji Pénzügyi Világközpont (SWFC) vagy a 440 méteres kuangcsoui Nemzetközi Pénzügyi Központ (IFC) építésénél - írja a CBRE. Az ázsiai felfogás szerint a szupermagas épületek mind nagyobb száma a sikeres központi szereppel egyenlő, és a versenyképesség növelése érdekében egyre több épül ezekből. Gyakran az építkezés mögött nincs valós kereslet, "megépítjük, majd jönnek" hozzáállás a jellemző - írja a tanulmány.
 
Ez ugyanakkor komoly veszélyek forrásaként is szolgálhat - figyelmeztetnek a szakértők. A kisebb kínai városokban - így Senjangban, Csunkgingban vagy Tiencsinben - a gazdaság lassulása miatt is komoly túlkínálat jelentkezhet irodaépületekből.

Hongkongi városkép a repülőtér várójából (illusztráció)

A világ legmagasabb felhőkarcolója
 
Ehhez kapcsolódik az a nemrégi hír, hogy Kína elvenné a világ legmagasabb felhőkarcolójának címét Dubajtól. Az országban ugyanis egy egy kilométer magas épület építését tervezik a közép-kínai Vuhan városában, ami egyébként az többek közt lég- és víztisztítóként is funkcionál majd.
 
A pontosan egy kilométeresre tervezett Feng nevet kapó torony mellett egy kisebb, Huang nevű tornyot is felhúznak, az együttes neve, a Fenghuang magyarul Főnixmadarat jelent. Felépülte után a Feng lesz Kína és a világ legmagasabb épülete, túlszárnyalva a jelenlegi aranyérmes Burzs Kalifa (Burj Khalifa) 830 méterét és a 632 méterrel jelenleg második, kínai Sanghaj Tornyot is.
 
A brit Chetwoods tervezőiroda által megálmodott épületek a kínai interneten keringő tervek szerint rózsaszín színben pompáznak majd, s egészen futurisztikusan hatnak a szürkeségéről híres Vuhan városában. A tervezőknek ugyanakkor ez is volt a céljuk - a 13 milliárd jüanos (470 milliárd forint) beruházással megépülő Főnixmadár Hopej tartomány fővárosának szimbólumává kíván válni.
 
Az épületegyüttes irodáknak, szállodáknak és vendéglátó egységeknek ad majd otthont, valamint más, egészen meglepő funkciókat is ellát majd. A tornyok egy hét hektár nagyságú tavi szigetre épülnének, s a tó vizét egy, a magasabb toronyba beépített rendszeren át folyamatosan tisztítanák. A Főnixmadár emellett a környező levegőt is szűrné egy speciális technológia felhasználásával, melynek gyakorlati haszna is lehet az ország egyik legrosszabb szennyezettségi indexét felmutató Vuhanban. A komplexum emellett az energiatakarékos "zöld tornyok" sorát bővítené, saját energiaellátását nap- és szélenergiából biztosítaná. 
 
A Főnixmadár építési tervei a vuhani hatóságok jóváhagyására várnak, elfogadása esetén az legkorábban 2018-ra épülhet fel. Vuhan egyébként már korábban is rekordok döntésére készült: jelenleg is építés alatt áll a 125 emeletes, 636 méter magas Wuhan Greenland Center, mely 2017-re készülhet el.
 
Lehet azonban, még ezzel sem lesz első Kína. Már épül ugyanis Szaúd-Arábiában a szintén egy kilométer magasra tervezett Kingdom Tower, így akár az is elképzelhető, holtverseny alakul ki a legmagasabb tornyok címénél, bár - látva a felek elszántságát - a legtöbb elemző erre nem vesz mérget.

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©