Magyar tervek alapján épül kulturális komplexum Kínában

2014. április 23.

Az Ybl-díjas Zoboki Gábor építész és társai tervei alapján épül a dél-kínai kikötővárosban, Szencsenben a Nansan Kulturális és Sportközpont és Művészeti Múzeum, melynek átadása néhány hónap múlva várható.

"Hat hónap alatt lényegében megépült a teljes épületegyüttes, csavarról-csavarra a tervek alapján, tökéletes műszaki minőségben. Látok kapcsolati lehetőségeket nemcsak a magyar építészet és a magyar sport, hanem a kulturális szféra számára is, hogy birtokba vegye ezt a házat, és tudásával támogassa a kínaiakat abban, hogy hogyan kell egy ilyen intézményt működtetni" - mondta Zoboki Gábor a kínai-magyar kulturális kapcsolatok erősödéséről szóló április eleji sajtótájékoztatón a Művészetek Palotájában. Hozzátette: a beruházás elnyerése valójában az egész magyar építészszakma és építészetoktatás sikere.

Zoboki szerint a kultúra és a sport összekapcsolódik a kínai gondolkodásban, ez az oka, hogy a hamarosan elkészülő komplexum is ezt a két elemet vegyíti. A központban található színházi és koncerttér, gyerekszínház, múzeum, könyvtár és szabadtéri színpad, de ugyanúgy sportaréna és uszoda is - magyarázta.

A pezsgő szencseni éjszaka (illusztráció)

Az építész úgy vélte: a beruházás hatalmas jövőbeli lehetőségeket nyit meg a magyar építészirodák előtt, ehhez azonban együtt kell működniük, több irodának össze kell állnia és együttesen fellépnie. Kiemelte: a siker záloga, hogy "ne gyarmatosítani menjünk Kínába, hanem legyünk készek beleolvadni az ottani kultúrába, és próbáljunk meg valóban értéket szolgáltatni".

A magyar kormány kínai-magyar kulturális kapcsolatok fejlesztésében kulcsszerepet szán  Hugyecz (külföldön gyakran: Hudec) László (1893-1958) építész örökségének, aki legnagyobb sikereit Sanghajban érte el, és máig nagy megbecsülésnek örvend Kínában. Ennek jegyében rendezték meg márciusban a második sanghaji Hudec-hetet, melyen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mutatkozhatott be a kelet-kínai metropoliszban.

Forrás: MTI

A kép forrása a Wikipédia, Szerző: Joe.H.K.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©