Hiány van szakképzett munkaerőből

2015. november 11.

Az építési piac elmúlt két évi bővülése felszínre hozta az építőipari szakmunkáshiányt, illetve a képzés hiányosságait. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérésben minden aktuális szakképzési problémára rákérdezett októberben.

A  400 cég megkeresésével készült felmérésből kiderült, hogy a válaszadók szerint az alacsony megrendelés-állomány ellenére nincs elegendő szakképzett munkaerő a piacon. Hiányszakmaként említették az Országos Képzési Jegyzékben megtalálható építőipari szakmák csaknem felét; legtöbben a kőműves, ács, bádogos, burkoló, asztalos, vasbetonszerelő, központi fűtés szerelő, villanyszerelő, valamint az épület- és szerkezetlakatos szakmát jelölték meg. Munkaerő-felvétel esetén a vállalkozások többségénél előnyt élveznek a gyakorlattal már rendelkező szakmunkások, ezek felénél inkább a fiatalabb korosztályt választják.

Nincs mindenkiből elég - Szakemberek egy építkezésen (illusztráció)

Az elemzés szerint a vállalkozásoknál gyakorlati képzésben részt vevő szakmunkást csak a cégek 25 százaléka tekinti lehetséges új munkaerőnek. Ennek indoka egyrészt az, hogy a kezdő szakmunkások gyakorlati tudását és önálló munkavégzését gyengének minősítik a cégek, másrészt elméleti tudásuk közepes szintű. Motiváltságuk is alacsony, ami részben a bérszínvonal alacsony szintjével magyarázható.

Még nem elterjedt a duális szakképzés

Miközben a duális képzési rendszert majdnem minden cég ismeri, a válaszadóknak csak 16 százaléka vesz részt aktívan a szakmunkástanulók gyakorlati képzésében. A részvételi hajlandóság elsősorban a bonyolult adminisztráció, illetve a jogi és pénzügyi feltételek nem kellő ismerete miatt alacsony. A válaszadók egyharmada jelezte, hogy részt vennének a gyakorlati képzésben, de jelentkező hiányában nem tudják ezt megtenni. Azon vállalkozások, amelyek vállalják a gyakorlati képzést, átlagosan 3-4 szakmunkástanulót foglalkoztatnak. A képzés főleg a kőműves, ács, asztalos, festő szakmákban folyik. A szűkös anyagi lehetőségek miatt a cégek 75 százaléka nem vesz részt az építőipari szakmák pályaválasztók körében történő népszerűsítésben.

A statisztikai adatok alapján az építőipar teljesítménye lassan emelkedik, a vállalkozások szerződésállománya várakozásaik szerint a közeljövőben megtorpan. Ehhez igazítják létszámukat, és az élőmunka-ráfordításon számottevően nem terveznek változtatni. A cégek továbbra is inkább a meglévő állomány képzésére helyeznek nagyobb hangsúlyt, elsősorban a szellemi foglalkozásúak és a menedzsment körében. A válaszadók negyede azonban egyáltalán nem képzi munkavállalóit, és a jövőben sem kíván ezzel foglalkozni.

A gyakorlati képzésre vonatkozó, 2016 januártól hatályos jogszabályok kedvezőbb finanszírozási feltételeket fognak biztosítani a vállalkozások számára, ha szakmunkástanulók gyakorlati képzésében részt vesznek - hívta fel a figyelmet a szövetség.

Az szervezet adatai szerint mintegy 270 ezren dolgoznak az építőiarban. Az alkalmazotti státusban, munkaszerződéssel foglalkoztatottak száma nem éri el a 120 ezret, és körülbelül minden második embert vállalkozóként megbízási szerződéssel, vagy egyéb módon foglalkoztatják.

Fotó: Thinkstockphotos.com

1 komment

Kommentek

2015 november 22.
disztraktor
Tapasztalatom: az építőipari vállalkozó nem jelent be, nem ad munkaruhát, ráadásul sok esetben még a szerszámot is én vigyem (a sajátomat). Aztán ott van a fizetetlen túlóráztatás, a védőeszközök hiánya ... Egy példa: meg voltam fázva és kértem a vállalkozót, hogy tekintettel az állapotomra adjon egy védőmaszkot (a porvédőmaszk néhány száz forint legfeljebb) erre azt a választ kaptam, hogy nem vagyok elég elkötelezett, nem kell jönni többet. Nem bántam meg a távozást. Régen mindig azt mondták, hogy ott áll a munkások hada a kapu előtt, hogy dolgozhasson. Van másik. Most fordulni látszik a kocka és a munkás mindig emlékezni fog a munkáltatók által elkövetett sérelmekre. Úgyhogy megbaszhatja az összes munkaadó aki nem munkatársként tekint a munkavállalóra. Én nem humánerőforrás vagyok hanem munkaTÁRS.

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©