Összeszedte magát a Wienerberger

2014. augusztus 20.

Az elemzői várakozásoknál kisebb mértékben mérsékelte veszteségét az év első felében a az osztrák Wienerberger építőanyag-ipari konszern. A teljes évben viszont már nyereségre számít cég.

Belehúztak

A Wienerberger AG, a világ legnagyobb téglaipari vállalata az év első felében - ahogy Heimo Scheuch a konszern vezérigazgatója az APA hírügynökségnek adott interjúban fogalmazott: "kihívásokkal terhes piaci környezetben" - 7 százalékkal 1,35 milliárd euróra növelte értékesítési árbevételét.

A vállalat nyeresége eközben 17,4 millió euróra mérséklődött az egy évvel korábbi 46,6 millió euróról. Elemzők kisebb, 10,4 milliós veszteségre és 1,38 milliárd eurós, az egy évvel korábbinál 9 százalékkal magasabb forgalomra számítottak. A vezérigazgató beszámolója szerint néhány európai piacon, elsősorban Franciaországban és Hollandiában a Wienerberger terveinél kedvezőtlenebb körülmények alakultak ki, de csökkent az építőanyag iránti kereslet Olaszországban, a Cseh Köztársaságban és Magyarországon is. Mindezt jórészt kiegyenlítette a Nagy-Britanniában elért jelentős növekedés, ahol a Wienerberger az idén az építőanyag piac "kétszámjegyű százalékos" növekedésére számít a kormány ösztönző programjainak köszönhetően.

Összespórolták a nyereségességet (illusztráció)

Ésszerűsítettek

A Wienerberger eredményére pozitívan hatott a profilbővítő szerkezetátalakítási program is, melynek keretében építőanyag-ipari vállalattá alakul át az eredetileg téglagyártással foglalkozó konszern. A bécsi tőzsdén jegyzett Wienerberger most jutott a másfél évvel ezelőtt indított második költségcsökkentési programja célegyenesébe. "Az átszervezés 50 millió eurós megtakarítást eredményezett" - mondta Willy Van Riet pénzügyi igazgató a fél éves eredménybeszámoló alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. "Már csak néhány millió hiányzik" - tette hozzá Heimo Scheuch. Az idei évre tervezett 17 milliós megtakarításból 11 millió már megvalósult. "A cél, hogy nyereséggel zárjuk az évet" - szögezte le.

A Wienerberger a 2009 óta tartó szanálási programja keretében már mintegy 60 telephelyet zárt be. "Többségüket eladtuk, azaz hasznosítottuk" - mondta a vezérigazgató. Ausztriában a Wienerberger 40 telephelyen mintegy ezer alkalmazottat foglalkoztat. Az ausztriai forgalom a konszern forgalmának nyolc százalékát teszi ki. Emellett harminc országban 230 telephellyel rendelkezik a konszern.

Idei EBITDA előrejelzését a Wienerberger a Tondach Gleinstätten tetőcserép gyártó vállalat többségi részesedésének megvásárlása miatt 315 millió euróra emelte 300 millió euróról. 2013-ban a konszern 266,5 millió euró adó-, kamat- és amortizáció előtti (EBITDA) eredményt ért el a Wienerberger. Forgalma az idén a Tondach-részesedés 50-ről 82 százalékra növelése miatt 90 millió euróval emelkedik majd.

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2018 ©