Díjesély

A  CEU épülete is jelölt Building of the Year 2018 pályázatán

2018. január 29.

Kihirdette az ArchDaily az idei Building of the Year jelöltjeit, s mintegy 3500 projekttel együtt az Oktatási Épületek kategóriában a Market Építő Zrt. által kivitelezett Közép-európai Egyetem épülete is a jelöltek között van. A budapesti belvárosi forgatagban megvalósított, tökéletes BREEAM minősítést elnyerő campus-újjáépítési projekt shortlistbe kerülésére január 31. 16:00 óráig lehet Magyarországról szavazni az oktatási épületek kategóriában. Minden alkategóriából 5 shortlistes továbbjutó kerül ki, melyet egy újabb közönségszavazás követ, a  nyertesek listáját pedig február 8.-án teszik közzé.

A Market Építő Zrt. 22 éves fennállása alatt számos oktatási intézmény kivitelezési munkálatait látta el. A CEU Nádor utcai kampuszának építkezése komoly műszaki kompetenciát igényelt, hiszen az ultramodern épület a legforgalmasabb belvárosi környezetben, az UNESCO világörökség területén található. Mindemellett a Market csapatának öt szomszédos, korábban leválasztott, történelmi épület radikális átalakulásáért, valamint két új komplexum egybefüggő építéséért kellett felelnie. A CEU campus-újjáépítési projektjének egyik fő célja az volt, hogy egyetlen tágas, egybefüggő campust alakítsanak ki a már meglévő két épület újragondolásával. A városi közeg sokkal összetettebb beépítés lehetőséget kínált, melynek eredményeképpen új utak és terek megnyitását tette lehetővé a tömbbelsőben, valamint a nyitott terek is sokkal komplexebb alternatívát követeltek meg. Az épület mára a CEU és a Nádor utca szíve lett, ami tökéletesen illeszkedik a klasszikus háztömbökhöz és a belvárosi nyüzsgő élethez. A kivitelezésnél fontos szempont volt a környezettudatosság filozófiája, ennek köszönhetően kiemelt szerephez jutott a tetőn kialakított növényzet, amely hozzátartozik az épületek hőnyereségének csökkentéséhez, és emelték a projekt környezeti fenntarthatóságának fokát, a fedett belsőudvarok kialakítása, illetve a szellőzés megoldása hozzájárul az alacsony szénkibocsátáshoz és a hosszú távú energiatudatossághoz.

A egyedileg, minden irányból illeszkedő belső udvarral kialakított CEU épülete olyan értéket képvisel, melyben az értékálló és örök építészeti stílus keveredik a mai modern technológiával. A CEU épületének kivitelezéséért a Market-Strabag konzorcium felelt, a terveket az ír O’Donnell + Tuomey készítette, generáltervező partnerként a Teampannon Kft. vett részt a munkákban. Az újjáépítéssel járó kihívások és a pozitív visszaigazolások következtében a vállalat rendkívül büszke arra, hogy olyan létesítmény rekonstruálásához adhatta szakmai tapasztalatát és szemléletmódját, melyet ma a világ legkiemelkedőbb oktatási épületei közé sorolnak. „Boldogok vagyunk, hogy 12 másik magyar épülettel együtt bekerült a CEU épülete az egyik legnívósabb nemzetközi pályázat toplistájába. Nagy örömmel tölt el ez a jelölés, hiszen az egyetem újjáépítésének projektje megannyi szakmai kihívást jelentett, mind az előkészületi fázisban, valamint az építkezés során is. Büszkék vagyunk az eredményre és megtiszteltetés, hogy a hazánk kiemelkedő projektjeit a nemzetközi építőipari szegmens is jutalmazza.” – nyilatkozta Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója.

A nemzetközi pályázaton meghirdetett, a shortlistbe kerüléshez szükséges közönségszavazás január 31. délutánig tart magyar idő szerint, míg a nyertes projektekre vonatkozó szavazatok leadására február elsejétől február 7. délután 4 óráig van lehetőség. A szavazatok összesítését követően minden kategóriában február 8-án hirdetnek eredményt.

Jelölni a következő weboldalon lehet: https://boty.archdaily.com/us/2018/candidates/109307/central-european-university-slash-odonnell-plus-tuomey

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©