Hazai energetikai hírek

Tíz megawatt teljesítményű naperőművet adtak át Pakson, Szegeden pedig 24 megavatt teljesítményű naperőmű építését jelentették be.

2022. október 14.

Greenergy-csoport

Átadták október elején a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett. Dajbukát László Levente, az energiaipari cég vezérigazgatója az átadáson elmondta, a 20 hektáros területen megvalósult létesítményben 21 ezer fotovoltaikus modult és 44 invertert helyeztek el, az erőmű az első évben 17 gigawattóra áramot termel majd.

Az 5500 háztartás átlagos fogyasztását előállító naperőműben egytengelyes, nappályakövető rögzítő rendszert használnak, amely éves szinten 15-20 százalékkal magasabb napenergia-hasznosítást és kiegyensúlyozottabb termelést tesz lehetővé - mondta a cégvezető.

Megjegyezte: a beruházás csökkenti az ország energiafüggőségét; a cégcsoport célja, hogy a kiterjedt földgáz alapú erőműportfólióján túl szél- és naperőművekből, energiatárolókból álló üzletágat is felépítsen - tette hozzá.

A társaság kapcsolódó közleménye szerint a beruházást az MNB Növekedési kötvényprogramjának keretében bevont, 5,7 milliárd forintos tőkéből finanszírozták, amely 2021-ben a cég első nyilvános vállalati kötvénykibocsátása volt.

A vezérigazgató felidézte, a 2007-ben alapított cég egy amerikai tőkealap segítségével kezdett erőműépítésbe, 2010-ben adták át az első, két megawattos szélerőművét Sopron mellett. 2020-ban a társaságban a KÉSZ-csoport többségi részesedést szerzett, ezzel száz százalékban nemzeti tulajdonba került - mondta a vezérigazgató. Arra is kitért, hogy a Greenergy jelentős kapacitásbővítést tervez az energiatermelésben és -tárolásban úgy, hogy ne okozzon hálózati és szabályozási anomáliát.

A cég következő, négy megawattos naperőműve Kiskunfélegyházán 2023-ban készül el. A társaság gázmotoros erőműveinek kapacitása 50 megawatt, erőműveinek termelése mintegy 200 gigawattóra évente. 

A Greenergy több, alacsony kibocsátású, decentralizált erőművel rendelkezik, vagy üzemelteti azokat. A kiserőművek villamosenergia-termelését a cég saját erőműszabályzó központja aggregálja és vezérli, így a létesítmények egy virtuális nagyerőműként jelennek meg a villamosenergia- és rendszerszabályozási piacon. A cég tervei között szerepel egy 20 megawattos naperőmű építése is, amelynek a helyszínét egyelőre még nem hozzák nyilvánosságra. 

A Greenergy Holding Vagyonkezelő Zrt. 2021-ben 10,5 milliárd forint nettó árbevételt és egymilliárd forint adózott eredményt ért el. A portfólió bővülésének és az energiaárak növekedésének köszönhetően az idén várhatóan megkétszerezik az árbevételt.

A Greenergy-csoport tízmillió eurós beruházással megépült, tíz megawatt teljesítményű naperőműve, a Paksi Solar Park az átadás napján, 2022. október 7-én.

MVM Zöld Generáció Kft.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 24 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus erőművet épít Szegeden - jelentették be a projekt indítása alkalmából tartott ünnepségen október elején a Csongrád-Csanád megyei városban.

Molnár Szabolcs, az MVM Csoport termelési vezérigazgató-helyettesének tanácsadója jelezte: a 9,5 milliárd forintos beruházáshoz 3,6 milliárd forint európai uniós forrást nyertek el a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) egyik pályázatán.A szegedi fotovoltaikus erőmű több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedező villamos energiát tud majd megtermelni, amellyel éves szinten mintegy 28 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása - emelte ki a vezérigazgató-helyettes tanácsadója.

Molnár Szabolcs ismertette, 43 ezer napelemet helyeznek el nagyjából 60 hektár területen Szeged északi részén, a napelempark 2023 nyarán kezdheti meg a kereskedelmi üzemet. A tervek szerint a panelek 25 évig stabilan üzemben lesznek - húzta alá.

Mihálik Edvin, Szeged Zöld város programért felelős tanácsnoka emlékeztetett: 2019-ben a városvezetés azt a célt tűzte ki, hogy Szeged legyen a legzöldebb nagyváros az országban. Rámutatott: már működik a geotermikus program - amellyel meg tudják felezni a város gázfogyasztását, és ezáltal a levegőbe kikerülő szén-dioxid mennyiségét -  a napelemek felszerelésével pedig zöld áramot is tudnak majd biztosítani.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. A kft. középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját. Megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében a szegedivel együtt 33 új naperőművet épít országszerte a Környezeti és energiahatékonysági operatív program támogatásával.

Nagy Sándor, a Polgármesteri Hivatal városfejlesztési alpolgármestere beszédet mond az épülő napelempark projektjének nyitórendezvényén Szegeden 2022. október 5-én.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Vasvári Tamás/Rosta Tibor

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©