Hazai hírek

Mérséklődnek az árak az építőanyag-kereskedőknél, Pécsett építőipari képzőközpontot alakítanak ki, Dunaújvárosban fejlesztést adtak át.

2021. október 08.

Kevesebb a probléma, mérséklődnek az árak az építőanyag-kereskedőknél

Az összehangolt kormányzati fellépés részeként három hónapja zajló fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzés legfrissebb eredményei kedvező fordulatra engednek következtetni az építőanyag-piacon, a kifogásolási arány a vizsgálatok július eleji megindítása óta tíz százalékponttal csökkent; az első félévben még folyamatos és nagyarányú áremelkedés ősz elejére nemcsak megállt, hanem számos termékkörben már érdemi mérséklődés is mutatkozik - összegezte Cseresnyés Péter államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium október eleji közleménye szerint.

A fogyasztóvédelem a nyár közepén kapcsolódott be az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségek vizsgálatába. A kormányhivatalok munkatársai az elmúlt három hónapban az egész országot bejárták, 685 helyszíni ellenőrzésből közel 400 esetben tapasztaltak jogsértést. Piacfelügyeleti hatáskörben több mint 1100 féle, összesen mintegy 350 ezer darab terméket vizsgáltak meg. Próbavásárlással közel 4500 termék megfelelőségét ellenőrizték. Mostanáig 18 vállalkozásra szabtak ki összesen 2,3 millió forint bírságot, számos további eljárás folyamatban van. A problémás kereskedelmi egységek közel negyede már a helyszíni ellenőrzés ideje alatt megszüntette a jogsértést.

A kifogásolási arányt havi bontásban vizsgálva, a kezdeti kétharmados mutatóhoz képest szeptemberre már csak nagyjából minden második forgalmazót érték kisebb-nagyobb mulasztáson a szakemberek. Az ártörténetek elemzéséből az is kitűnik, hogy az árak első félévben még lendületes növekedése júliusban egyértelműen megtört. Néhány esetben az év eleji értékekig is sikerült visszatornázni az árakat, az áprilisi szint utolérése még szélesebb termékkörre jellemző.

Kevesebb példa akad a készlethiányra, ez összefüggésben lehet az építőanyagok kivitelének bejelentési kötelezettségével, amelyet nemrégiben hosszabbított meg januárig a kormány. Változatlanul igaz az is, hogy a magyar gyártók lényegesen ritkábban marasztalhatók el piacfelügyeleti jogsértésben.

A kormány összehangolt hatósági fellépéssel is tesz azért, hogy az otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások valóban a családok életminőségét javítsák. Az minisztérium a szektor célzott ellenőrzésével készteti jogkövető magatartásra az építőanyag-forgalmazókat. A fogyasztóvédelmi vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében. Ha a hatáskörén túlmutató problémákat tapasztal, a hatóság a társszervezetek - elsősorban a Gazdasági Versenyhivatal - eljárását kezdeményezi.

Építőanyagok egy áruház polcain (illusztráció)

Építőipari képzőközpontot alakítanak ki Pécsett

Építőipari ágazati képzőközpontot alakítanak ki 280 millió forintos fejlesztéssel a pécsi Pollack Mihály Technikum és Kollégium székhelyén - adta hírül az intézményt fenntartó Baranya Megyei Szakképzési Centrum október elején. A megvalósuló fejlesztések eredményeként egy modern építőipari képző bázis jön létre a BMSzC pécsi intézményében.

Az oktatási intézményben átalakítják és korszerűsítik a már meglévő műhelyeket, továbbá a mai kor követelményeinek megfelelő építőipari gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal látják el az iskolát. A fejlesztéssel létrejövő Baranya Megyei Építőipari Ágazati Képzőközpont létrehozásától azt várják, hogy az oktatási intézmény aktív vállalati kapcsolatai fejlődjenek és a helyi, kis- és közepes méretű vállalkozások gyakorlati képzésben betöltött szerepe erősödjön.

A pályázat megvalósításában a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, számos generálkivitelezésben elismert építőipari cég összefogásával 2018-ban alakult Építőipari Technológiai Klaszter vállalkozásai vesznek részt.

Megvalósította kapacitásbővítő projektjét a TGA Consult Kft. Dunaújvárosban

A kisenergiájú épületek tervezésével és gyártásával foglalkozó TGA Consult Kft. uniós források felhasználásával megvalósította kapacitásbővítő projektjét Dunaújvárosban - adta hírül a vállalat október elsején.

A cég közleménye szerint a 168,79 millió forintos európai uniós támogatás segítségével, 340 millió forintból fejlett gyártói kapacitást építettek ki, ami elősegíti az általuk megálmodott, minimalista irányzatot követő, moduláris, készház-rendszer elemek Dunaújvárosban történő gyártását. Emellett a házakba beépítésre kerülő alumínium nyílászárókra is egyre növekvő az igény önálló termék formájában, így a pályázatban beszereztek egy CNC profil feldolgozó gépet.

A pályázatban nagyformátumú táblacserélős lézervágó automatát, kisformátumú gyors lézervágó gépet, kézi lézerhegesztőgépet és lézer hegesztő robotot is beszereztek, valamint RF-ID alapú nyomon követés támogatja a jövőben mind az anyagáramlás, mind a munkaeszközök rendjét.

A nyilvános cégadatok szerint az épületgépészeti tervező TGA Consult Kft. 2019-ben 1,276 milliárd forint nettó árbevétel mellett 1,9 millió forint nyereséget ért el. A társaság a tavalyelőtti üzleti évet 1,686 milliárd forintos nettó árbevétellel és 124 milliós nyereséggel zárta.

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com, Pixabay.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©