Hazai napenergia hírek

Az október végéig igényt bejelentők még betáplálhatják a megtermelt napenergiát a villamosenergia-hálózatba, új naperőművet épít az MVM Csoport.

2022. október 28.

Az október végéig igényt bejelentők még betáplálhatják a megtermelt napenergiát a villamosenergia-hálózatba

Az október végéig igényt bejelentők még betáplálhatják a megtermelt napenergiát avillamosenergia-hálózatba, az azután igényt bejelentők saját használatra fordíthatják azt, amíg a hálózatfejlesztés tart. Jóval egyszerűbb lesz a lakossági napelemek beszerelésének engedélyeztetése, a családi kiserőmű kérelmek elbírálása 3 nap alatt megtörténhet  - jelentette be Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár október utolsó napjaiban annak kapcsán, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a napelemek hálózatba történő betáplálását szabályozó kormányrendelet.

A kormány a szankciós energiaválság miatt ugrásszerűen megnövekedett napenergia igények kiszolgálására elrendelte a villamosenergia-hálózat fejlesztését. Mivel a fejlesztés megvalósításáig tehermentesíteni és stabilizálni kell a hálózatot, az ellátásbiztonság fenntartása érdekében a kormány ideiglenesen felfüggesztette a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszereknél, ezzel együtt egyszerűbbé teszi a napelemes rendszerek telepítését.

Az államtitkár a tárca kapcsolódó közleménye szerint emlékeztetett: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a szankciók okozta energiaválságban is biztosítsa a magyar lakosság és gazdaság biztonságos energiaellátását és fenntartsa az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentést. A rezsicsökkentésnek köszönhetően továbbra is a magyarok a legvédettebbek az európai energiaár-emelkedéstől.  Az áram ára az unióban a második legolcsóbb a magyar családoknak. Pozsonyban a  dupláját; Párizsban és Madridban a háromszorosát; Londonban a négyszeresét; Prágában az ötszörösét; Rómában, Berlinben Brüsszelben a hatszorosát; Amszterdamban a  hétszeresét fizetik az áramért a családok - ismertette a minisztérium.

A kormány az energia intenzív iparágakban működő hazai kis- és középvállalkozásokat is segíti a rezsicsökkentésben, a vállalkozásokat emellett államilag támogatott olcsó hitelekkel, kamatstoppal is védi. Emellett mind a lakosságot, mind a vállalkozásokat energiahatékonysági beruházásokra is ösztönzik, az állam pedig hálózatfejlesztést tervez a napenergia betáplálási igények ugrásszerű növekedése miatt - közölték.

A napenergia betáplálás ideiglenes felfüggesztése nem érinti azokat a háztartásokat, akik már most élnek a betáplálás lehetőségével és akik 2022. október 31-ig benyújtják a igényüket.  Az ezt követően megtett igénybejelentések alapján telepített háztartási méretű kiserőművek a megtermelt energiát közvetlenül használhatják majd fel, anélkül, hogy a hálózatra betáplálnák a helyben fel nem használt villamosenergia felesleget. A megtermelt energia helyben történő hasznosítását többek között elektromos fűtés-hűtés, vízmelegítés vagy a napelemes rendszer mellé telepített akkumulátor használata biztosíthatja, így az akkor is rendelkezésre állhat, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a napelemek működését.

Az akkumulátorok telepítését a kormány is ösztönözni fogja, amint az európai uniós források elérhetővé válnak, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig rendszeresen ellenőrzi hálózat állapotát és javaslatot tesz a betáplálás felfüggesztésének megszüntetésére.

A betáplálás felfüggesztésével egyidejűleg egyszerűsödik a napelemek beszerelésének engedélyeztetése, gyorsabbá válik az igénybejelentés folyamata és csökken az ezzel járó adminisztráció is. A 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőművek esetén az erre kijelölt elektronikus felületen benyújtott kérelmek esetén már 3 munkanap alatt megtörténhet a műszaki terv elbírálása.  Így a lakossági napelemek kapacitása tovább növekedhet, a hálózat az eddiginél lényegesen több zöld energiát tud befogadni, ami a jelenlegi energiaválság alatt és hosszútávon is a magyar háztartások energiával való biztonságos ellátását szolgálja.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára beszédet mond a II. Hungarian Battery Day című konferencián a Budapest Marriott Hotelben 2022. október 20-án.

Új naperőművet épít Kunmadarason az MVM Csoport

Új naperőművet épít Kunmadaras déli részén az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója október utolsó napjaiban Kunmadarason tartott projektnyitó rendezvényen elmondta: az erőmű a tervek szerint 2023 második negyedévében kezdi meg a kereskedelmi üzemet. A beruházás tervezett összköltsége 11,541 milliárd forint, amelyen belül 4,270 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásából, a többi költséget saját forrásból finanszírozza az MVM Csoport.

Ismertetése szerint a projekt során a társaság egy 28,7 megawatt (MWp) beépített teljesítményű naperőművet létesít Kunmadaras repülőterének szomszédságában. A fejlesztés célja, hogy a saját erőművi portfolióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya, és csökkenjen a villamosenergiaszektor fajlagos szén-dioxid-kibocsátása - mondta.

Az erőmű éves átlagban 121 586 gigajoule (GJ) villamos energiát tud majd termelni, ami csaknem 15 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezi, egyidejűleg éves szinten 32 ezer 950 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása - számolt be. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező a Green Plan Energy Kft..

A napelempark jelentősen hozzájárul a Nemzeti Energiastratégiában és a KEHOP-ban meghatározott célok, továbbá a klímavédelmi célkitűzések eléréshez is - hangsúlyozta Bilinszky Péter.

Az MVM Zöld Generáció Kft. az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját, jelenleg megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében 33 új napelemparkot épít a KEHOP támogatásával - ismertetik a projektindító alkalmából kiadott sajtóközleményben.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay.com, MTI/Kovács Tamás

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©