Több száz kilométernyi gázvezetéket már lefektetettek a Török Áramlatból

A gázfolyosó Oroszországból Törökországba érkező gázt Bulgárián és Szerbián át tudja eljuttatni Magyarországra.

2018. január 29.

A Gazprom a Török Áramlat részeként két gázvezeték összesen 700 kilométernyi szakaszát fektette már le a Fekete-tenger fenekén, Törökország kizárólagos gazdasági övezetében. A lefektetett gázvezetékek együttes hossza akkor 600 kilométer volt. 

Oroszország és Törökország 2016 októberében kötötte meg a kormányközi megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről. A gázvezetéknek két szárazföldi és egy 910 kilométer hosszú tengeri szakasza lesz, ez utóbbi megépítését a Gazprom finanszírozza.

A két szárazföldi vezeték egyike kizárólag Törökországot látja majd el földgázzal. Ennek a kapacitása évi 15,75 milliárd köbméter, és 100 százalékban a Botas török állami kőolaj- és gázvállalat tulajdona lesz. A másik szárazföldi vezeték Európába szállítja az orosz földgázt Törökországon át. Ennek a 180 kilométer hosszú szakasznak 50-50 százalékos tulajdonosa a Gazprom és a Botas, a vezeték kapacitása szintén évi 15,75 milliárd köbméter. 

Szerbia és Magyarország is aláírta már az orosz Gazprommal azt az együttműködési megállapodást, amelynek nyomán jó esély van arra, hogy 2019 végére létrejön egy olyan gázszállítási folyosó, amely mindkét ország energiabiztonságának javításához nagymértékben hozzájárul majd. 

Ez a gázfolyosó a Török Áramlat gázvezetéken keresztül az Oroszországból Törökországba érkező gázt Bulgárián és Szerbián át tudja eljuttatni Magyarországra, és 2019 végére egy 6 milliárd köbméter gáz fogadására alkalmas infrastruktúra jön létre Magyarország és Szerbia határán.

A Török Áramlat térképe

Gazprom tavaly rekordmennyiségű földgázt exportált Európába

Közben az év elején publikált adatok szerint az orosz gázóriás 193,9 milliárd köbméter földgázt exportált Európába tavaly. Ez 14,6 milliárd köbméterrel, 8,1 százalékkal múlta felül a 2016. évi 179,3 milliárd köbmétert, az addigi rekordot.

A Gazprom rekordként könyvelheti el németországi exportját is, amely tavaly elérte 53,4 milliárd köbmétert, 3,6 milliárd köbméterrel, 7,1 százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbi földgázmennyiséget. Hasonlóképpen minden korábbit meghaladó mennyiségű földgázt szállított a cég Ausztriába, 8,5 milliárd köbmétert, valamint Hollandiába, 4,6 milliárd köbmétert, és Dániába, 1,75 milliárd köbmétert. Az orosz cég elégíti ki ezzelaz európai gázkereslet mintegy 40 százalékát.

Oroszország annak ellenére rekordmennyiségű földgázt tudott értékesíteni tavaly és a megelőző évben, hogy ez ellen ható folyamatok is zajlanak Európában. Lengyelország, Litvánia és több más európai ország terminálokat helyez üzembe a tengerentúlról érkező LNG (cseppfolyósított földgáz) fogadására, továbbá néhány kelet-európai ország azzal próbálkozik, hogy megakadályozza az orosz gázeladás növelését Németországba, például az Északi Áramlat 2 vezeték révén.

Továbbra is  jön az orosz gáz (illusztráció)

Forrás: MTI

Fotó: Alternativenergia.hu, Térkép: Metropol.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©