Megvannak az új Budapesti Konferencia Központ paraméterei

Kiírták a konferencia központ tervezésére szóló közbeszerzést. A Művészetek Palotája melletti parkoló helyén fog felépülni. Mutatjuk a részleteket.

2014. október 29.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyílt közbeszerzést írt ki a Budapest IX. kerületében, a Lechner Ödön fasorban felépülő új Budapesti Konferencia Központ tervezésére.

Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos június közepén nyilatkozta azt, hogy négy éven belül megépülhet Budapesten egy 4-5 ezer fő befogadására alkalmas új kongresszusi központ. A beruházás költsége a tervek ismeretében lesz majd meghatározható, ehhez hazai és uniós forrásokat szeretnének felhasználni.

A beruházás háttere, hogy a magyar állam év elején vásárolta meg a Trigránit cégcsoporttól a Millenniumi Városrészben, a Művészetek Palotája mellett található közel 13 ezer négyzetméteres területet, majd tavasszal született kormánydöntés az új budapesti kongresszusi központ építéséről ami itt kap majd helyet.

Feladatok

A mostani tender ajánlattevőjének el kell végeznie a szükséges talajvizsgálatokat, majd koncepciótervet, engedélyezési tervet és építési kiviteli tervet kell készítenie. Az épületben helyet kap egy olyan nagyterem, amelynek a befogadása kongresszusi célra 4-5 ezer, míg kulturális célra 3-4 ezer fő. A két nagy szekcióterem befogadóképessége egyenként 1200-1500 fő. Ezen felül lesz az épületben több kisebb szekcióterem, amelyek befogadóképessége 50-200 fő, úgy hogy összesen 2 ezer ember férjen be ezekbe. A kiállítási tér alapterülete 6-8 ezer négyzetméter lesz, a mélygarázsban pedig 450 autónak kell helyet biztosítani.     

Kilátás a Művészetek Palotájából a szomszédos parkolóra - pár éven belül itt fog állni az új konferencia központ

Referenciák

Az ajánlattevőnek az elmúlt hat évből több referenciát kell felmutatnia. Így terveznie kellett legalább három olyan - azóta felépült - épületet, amelyek egyenként minimum 2 ezer főt tudnak befogadni, és az össz-alapterületük eléri a 10 ezer négyzetmétert. Egy másik referencia - szintén az elmúlt 6 évből - egy olyan 2500 főt befogadó épület koncepcióterve, amelynek nem kellett megépülnie.

Az ajánlattételi határidő december 12. Az összességében legelőnyösebb ajánlat lesz a nyertes, az értékelésnél túlsúlyos a tervezési díj. A tervezésre - a szerződéskötéstől számítva - 30 hónapot ad az ajánlatkérő.

Indok

Egy több ezer fős budapesti konferenciaközpont régóta álma a hazai turisztikai szakmának. Budapest ugyanis a kedvező árak, könnyű megközelíthetőség, kellemes éghajlat miatt remek adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy a világ turisztikai szcéna ebben a szegmensében is versenyképes tudjon lenni. Egy nagyobb konferencia megrendezéséhez azonban jelenleg még nincs kellő kapacitás. Az új központ ezt a hiányt tudná kezelni.

A környék térképe:

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia, "Művészetek Palotája - 2014.03.11 (32)", Derzsi Elekes Andor

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©